„Nagy durranással” indít a Jazz in the Park

Ma van a legnépszerűbb kolozsvári jazzfeszt nyitónapja. Találják ki, hány koncerttel indul a buli?
Hirdetés

A Jazz in the Park fesztivál 2013-ban indult útjára. És remekül. Megvolt benne minden báj, ami a gyerekcipős rendezvények sajátja. Egy hétvégén keresztül jókat üldögéltünk-álldogáltunk a Sétatéren, bámultuk a kirakodóvásár szertelenül eklektikus kínálatát, felhőtlenül és kritikátlanul élveztük a színpadon tobzódó, szintén szertelenül eklektikus zenekínálatot. Irtó jól éreztük magunkat, na. Ja, és ingyenesen.

2014-ben jött a második hétvégi jazzfelvonás. Nagyobb körítéssel, több szatellitrendezvénnyel, és két olyan előadóval, akiket már érdemes megjegyezni: Teodora Enache és Lars Danielsson (fotó). És szintén ingyenesen.

És most itt vagyunk a harmadik felvonás kezdetén. Igen, hétfőn. Az idei feszt ugyanis nem hétvégi. Hanem hétnapos. Vagy egyhetes, ahogy tetszik.

Idén még nagyobb a körítés. A Sétetéren három színpad lesz. A Nagy, egy Ifjúsági meg egy Lazázó. De a Szamos partján is lesz egy színpad, meg a Kolozsvári Állami Magyar Opera színpada is jazzesítve lesz. Szóval ugrásszerűen nőtt a feszt. És megint irtóra fogjuk élvezni.

Két apró megjegyzésünk azért lenne. Az első: a fesztiválszervezők állítása szerint azért hétnapos a feszt, hogy ne torlódjanak egymásra az események. Eddig szép is meg jó is. Viszont enyhén szólva furcsa, hogy a fesztivál nyitónapján egyetlen koncert van, az sem a Sétatéren, hanem egy közeli kocsmában. Ráadásul nem mehet be akárki, ugyanis meghívós az esemény. Hát, mit is mondjunk, így kell elkezdeni egy fesztivált. 

A másik: a szervezők hangsúlyozzák, hogy igyekeznek ingyenesen tartani a rendezvényt. Ez korrekt. Illetve korrekt lenne, ha sikerülne. Tudjuk, mindig nehéz áttérni a belépős rendszerre, ha az ember, úgymond, jól elkényeztette közönségét. Minden ingyenes rendezvénysorozat felett ott lebeg ez a Damoklész-kard. De ha már nem sikerül – miért is kellene ingyenesnek lennie? -, akkor ne hangsúlyozzuk az ellenkezőjét.

Hirdetés

A fesztiválra még visszatérünk, ajánlunk zenéket, eseményeket. Ja, a ma esti koncertre ne tessék menni, ha nincs meghívó.

 

A fotók a tavalyi feszten készültek. Szerző: Szántai János

Hirdetés