Olcsóbban gyógyuló betegek

A krónikus betegek érdekvédelmi szervezetei már május végén meghúzták a vészharangot: attól tartanak, hogy a jelentős árcsökkentés következményeként bizonyos orvosságok eltűnnek a gyógyszertárakból, sőt, lesz olyan gyártó, amelyik szűkíti a termékskáláját, rosszabb esetben bezár, a terjesztők a nyugati országokba exportálják a termékeket, ahol sokkal drágábbak a gyógyszerek, és ezáltal nagyobb haszonra tehetnek szert.
Hirdetés

„A kormánynak nincs stratégiája erre a helyzetre, az intézkedés bevezetéséhez szükséges hatástanulmányt sem készítették el – hangzik az egyesület vezetőjének, Cezar Irimiának a vádja.

Hogy milyen gazdasági számítások és egyeztetések során sikerült március folyamán lejjebb tornázni az árakat, arról az illetékes szaktárcavezető csak annyit mondott, hogy megtárgyalták a Nemzetközi Valutaalappal, az Európai Bizottsággal, a gyártókkal és terjesztőkkel. Tény, hogy az egészségügyi minisztérium június elején már más számítási eljárást vezetett be, és meghatározta az ártámogatott gyógyszerek új árát, megoldották az óvásokat és július 1-jén közzéteszik az új árkatalógust. A gyógyszertárak e dátum után kötelesek a meglévő készleteikre is alkalmazni az átlagban 20 százalékos árleszállítást, azaz ilyen mértékű veszteséget könyvelhetnek el. Ennek tudatában a gyógyszerláncok május-júniusban behúzták a kéziféket, ami a rendeléseket illeti, ily módon próbálva csökkenteni várható veszteségeiket. Emiatt voltak kiesések a gyógyszerellátásban, ami a sajtóban úgy jött le, hogy máris gyógyszerhiány van…

A fentiekkel szemben a gyógyszerészek szakmai testülete úgy véli, pár hónapra lesz szükség ahhoz, hogy a gyártók, a terjesztők és a forgalmazók felbecsüljék a szaktárca intézkedéseinek hatását. Egyezkedni lehet a kormánnyal, de a gyógyszerpiac szereplői menet közben meggondolhatják magukat – mondják az aggodalmaskodók.”

Hirdetés