Véget ért a szabadságharc?

Miközben 2014 a szabadságharc éve volt a szociáldemokraták számára, amint lejártak a választások, alábbhagyott a Victor Ponta által vezetett kormány karakánsága, most pedig már az is felmerül, hogy az áfacsökkentésről is készek lennének lemondani a hitelezői trojka kedvéért.
Hirdetés

„Az idei év elején újfent szembementek a hitelezőkkel, amikor a gázár liberalizációjáról és állami vállalatok újjászervezéséről volt szó, így újabb kudarcos felülvizsgálati látogatást tudhatott maga mögött a trojka.

Ezt követően nem sokkal viszont bekövetkezett a 180 fokos váltás, s a kormány tagjai a futó hitel sikeres lezárását tűzték ki célul, illetve egy újabb megállapodás lehetőségét is fontolóra vették. Ma meg már biztosra veszik, hogy kell az újabb hitelszerződés. Ahhoz azonban a régit le kell zárni, az áfacsökkentés okozta kiesés viszont a hitelezők szerint nem fér bele a kialkudott hiánycélba.

A bel- és külföldi helyzetet elnézve, Románia nem maradhat IMF-megállapodás nélkül, az ugyanis akkora hitelvesztéssel járna, hogy ismét a mi zsebünk bánná meg. A megoldás viszont nem az áfacsökkentésről való lemondás kellene hogy legyen, hanem egy életképes stratégia kellene, ami kompenzálná a kiesést. Az EU-pénzekből tervezett állami beruházások folytatása például kezdetnek jó lenne.”

Hirdetés