Love story, lóvé sztori

Sajnos, a romániai közvéleményt továbbra is Traian Băsescu exelnök sorsa és múltja foglalkoztatja, osztja két táborra. Még a miniszterelnök elleni ügyészségi eljárás megítélésében sem pró és kontra Ponta érvelnek.
Hirdetés

„Ez is a böszisták partizánakciójaként cseng le. Ezért is történhetett meg az, hogy a tavaszi Bookfest bestsellerje az a pletykakönyv lett, amelyet Băsescu egykori tanácsosa Adriana Săftoiu írt. A kommunikációs szakértő Adriana Săftoiu természetesen tudja, mi foglalkoztatja a leginkább a Băsescu pártiakat és Băsescu ellenségeit: a Kapitány viszonya üdvöskéjéhez, Elena Udreához. (A szerelmi drámák, a beteljesületlen love story-k ugyanis sokkal katarktikusabbak, mint a politikai cirkusz vagy a teljesületlen választási jgéretek.)

Adriana Săftoiu ugyan semmit sem állít, ám sejteti, hogy az exelnök majd megőrült Elenáért, a maga alkotta politikus díváért, s gyakran kerített alkalmat arra, hogy esténként senki se zavarja együttlétüket. Băsescu védelmezői azt állítják, csak az irigység beszél Adrianából, aki maga is szeretett volna közelébe férkőzni, közelében maradni az exelnöknek, ezzel azonban még jobban elássák védencüket, akire a Nagy Csábító szerepét osztják rá.

Inkább hajlok arra, hogy Adriana Săftoiut a szakmai féltékenység vitte rá arra, hogy elárulja volt munkaadóját, felfedje viselt dolgait, s ezzel saját politikai karrierjét is veszélyeztesse. Mert könnyen megtörténhet, hogy Adriana Săftoiu jelenlegi párttársai – az indiszkrét hölgy a Nemzeti Liberális Párt alelnöke – kétszer is meggondolják ezentúl, ha egyszer szólni akarnak, nehogy néhány év múlva ők is nem kívánt szereplői legyenek Adriana Săftoiu újabb memoárkötetének. De Adriana Săftoiu egyszerűen nem tudta lenyelni, hogy az ő logikus és észszerű szakmai érvei helyett Traian Băsescu esztétikai szempontokat vegyen figyelembe döntéseinek meghozatalakor, hogy a Szépség Szörnyeteggé változtassa, demokratizmusát despotizmusra váltsa.

A Cotroceni-i krónika számomra legérdekfeszítőbb és leglehangolóbb része nem a Traian és Elena (plátói) vonzalmának a taglalása, hanem az államfő és az értelmiségiek viszonyának alakulása. Băsescu értelmiségijei – ahogyan magukat büszkén nevezték – önként hódoltak be és dobtak sutba minden kritikai megközelítést, amikor az elnök ballépéseit látták. Traian Băsescu önelégültté vált, egoizmusa óriásira növesztette Egóját, megrészegült a hatalomtól, s elhitte, hogy mindent és mindenkit képes kötélen rángatni – derül ki Adriana Săftoiu könyvéből.

Băsescu értelmiségijeinek árulása miatt is, ma a kritikai közelítés a politikai történésekhez, folyamatokhoz szinte kizárt. Románia társadalma egyre inkább ahhoz a csőcselékhez hasonlít, amely szinte folyamatosan feszítsdmeget kiált.”

Hirdetés