Meztelen a király!

A PSD-többségű parlament ugyan tegnap megvédte főnökét, de ez már kétségtelenül a politikai válság jele, ami Ponta lemondásának, lemondatásának elodázásával csak tovább fokozódhat.
Hirdetés

„Hogy ebben a szerencsétlen országban a mindenkori társadalmi környezet alakította ilyenné a vezetőréteget, vagy éppen fordítva, »a fejétől bűzlik a hal«, nos, az egyelőre eldöntetlen. Az viszont tagadhatatlan, a társadalom igencsak tolerálta, tolerálja a hasonló jelenségeket. Elvégre Románia a korlátlan lehetőségek országa. Akár azt is hozzátehetném: a lehetetlenségeké is. Nem tegnaptól, nem tegnapelőttől. S a korrupció társadalmi megítélése sem mától változik meg, se nem holnaptól, holnaputántól.

A hét végén már a miniszterelnök, Victor Ponta került a DNA látókörébe. Korábbi ügyvédi tevékenysége során elkövetett többrendbeli okirathamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet elkövetésével kapcsolatosan keveredett gyanúba, amiért bűnvádi eljárást kezdeményeztek ellene. Kormányfői minőségében pedig összeférhetetlenség gyanúja merült fel ellene, eme utóbbi esetben a DNA kérte a képviselőház hozzájárulását a bűnvádi eljárás beindításához.

A botrány kipattanása után Klaus Johannis államfő azonnali lemondásra szólította fel Victor Pontát, aki előrelátható módon megtagadta azt, mondván: leváltásáról csak a parlament dönthet. Elődje, az agyonlőtt is csak a »nagy nemzetgyűlés« döntését lett volna hajlandó elfogadni. A PSD-többségű parlament ugyan tegnap megvédte főnökét, de ez már kétségtelenül a politikai válság jele, ami Ponta lemondásának, lemondatásának elodázásával csak tovább fokozódhat.”

Hirdetés