A növekedés színe és fonákja

A székelyföldi megyék – továbbra is mélyponton maradtak, alig létező iparral, kis fizetésekkel, a térséget elkerülik a magán- és állami befektetők egy­aránt.
Hirdetés

„Konkrét elképzelések, regionális fejlesztési tervek hiányában a Ponta-kormány alatt még jelentősebbé vált a különbség a gazdag és az ország nagyobb részét kitevő nagyon szegény megyék között.

A részletes adatok csak jövő hónap elején kerülnek nyilvánosságra, addig csak találgatnak a szakértők, úgy vélik, az ipari termelés növekedése, a fizetések emelkedésének köszönhető nagyobb fogyasztás vezethetett a gazdaság felíveléséhez. Csak­hogy ez ismét azt jelzi, a már említett néhány térség húzza maga után az ország többi részét, ahol semmit nem éreznek a javuló tendenciából.

Bármennyire elégedett Victor Ponta, érdemes lenne elgondolkodnia, hogy ha az eddigi úton halad kormánya, ha továbbra sem vállalják regionális felzárkóztató politikák kidolgozását, ha csak népszerűségnövelő intézkedésekre fordítja a többletbevételt, és nem áldoz fejlesztésekre, autópálya-építésekre, beruházásokra, ez a belső egyen­súlyhiány szétfeszítheti Romániát. Hiába dübörög a gazdaság, ha annak csak kevesen érzik hatását, hasznát, statisztikai adatokkal, szépen festő számokkal csak ideig-óráig ámíthatóak az elégedetlenkedők.”

Hirdetés