A pizzafutár és Al Capone

Én egyébként teljesen megértem, hogy az adóügynökséget ennyire foglalkoztatja az adózatlan borravaló kérdése, hiszen annak idején az Egyesült Államok legnagyobb gengsztere, Al Capone is piszlicsáré adóügyeken bukott le.
Hirdetés

„No, eljött az ideje annak is, hogy az adóhivatal a pár lejes borravalókból felhalmozott hatalmas vagyonokkal foglalkozzék. Sok kicsi, ugye, sokra megy, az ember eddig nem is értette, miből futja a csóró pizzásfiúnak egész nap motorozni, a taxisofőrnek autókázni, a pincérnek nap mint nap vendéglőben ülni. Hát a borravaló, persze! (…)

Meg aztán ott vannak a manele-énekesek, akik az esküvőkön rongyosra keresik magukat. Melyik részeg-félrészeg vendég, vőfély tartja számon mekkora bankót ragasztott az énekes homlokára? A megoldás csak az lehetne, ha a pénzért cserében az énekes számlát ragasztana a kedves vendég homlokára. (…)

Aztán: az egységekben az alkalmazottaknak a munka felvételekor külön füzetben kell rögzíteniük, hogy mennyi pénz van náluk. De mi történik, az ebédszünetben elköltött pénzzel? Talán lennie kellene még egy füzetnek, amelybe mindenki beleírja, mennyit költött ebédre. És jó lenne még egy füzet, az ebédért adott esetleges borravalók rögzítésére. Meg a borravalóért kapott számlákat feltüntető füzet. Ez jót tenne az irkagyárosok termelésének is.

Pénzügyminiszterünk látja a bökkenőket, de úgy véli, nincs olyan törvény, amely minden apróságra kiterjedne. Főleg Romániában – tette hozzá helyesen.

Hirdetés

Persze – ugyancsak Romániában – a gondok megoldásának van rövidre zárt útja is. A futár, a taxisofőr stb. nem vallja be a borravalót – ami (láthattuk) a megrendelőknek is igencsak megfelelne. A kapott összeget leadhatná például egy ismerősének, esetleg haza is vihetné, esetleg elfagylaltozhatná… Aztán majd az adóellenőr állapítsa meg, hogy a gyomortartalomban mennyi a borravaló…

Én egyébként teljesen megértem, hogy az adóügynökséget ennyire foglalkoztatja az adózatlan borravaló kérdése, hiszen annak idején az Egyesült Államok legnagyobb gengsztere, Al Capone is piszlicsáré adóügyeken bukott le. És abban is reménykedhetünk, hogy ameddig megoldódnak a pizzásfiú meg a taxisofőr és társaik vagyonképző borravalói körüli gondok, gyakorlásképpen idejük lesz talán néhány „igazi” romániai Al Capone vagyonával is foglalkozni.”
 

Hirdetés