Kommunikációs zavar vagy inkompetencia?

Akik komolyan vették a dolgot, és egészségügyi kártyával jelentkeztek az orvosnál, ismét kiábrándultan állapíthatták meg: ebben az országban semmi nem úgy működik, ahogy kellene. A kártyaazonosítást végző informatikai rendszer ugyanis beadta a kulcsot, immár több napja, tegnap még mindig nem működött.
Hirdetés

„Bár az egészségügyi szolgáltatók már jóval a május 1-jei határidő előtt jelezték azokat a rendszerbeli visszásságokat, amelyeket a »kegyelmi idő«, azaz az elmúlt pár hónap során tapasztaltak, az OEP vagy nem vette figyelembe ezeket, vagy képtelen volt kijavítani a hibákat. Tény, hogy ismét kudarcot vallott a rendszer, ám ezúttal a helyzet súlyosabb, hiszen nem egy akármilyen, kevéssé jelentős szakterületet érintő szoftot kellett beindítani, hanem egy olyan programot, amelytől betegek ellátása, gyógyulása függ.

Ugyan mire is lehetett számítani akkor, amikor az évek óta »bejáratott«, a biztosított személyek adatait tartalmazó informatikai rendszer sem működik zökkenőmentesen, valahányszor korszerűsítenek, módosítanak egy egészségügyi szoftot, mindig »lefagy« a rendszer – lásd elektronikus receptek, ártámogatott gyógyszerek jegyzéke stb. Folyamatosan azt magyarázzák, hogy mi miért nem működik, mit miért nem lehet rendesen megcsinálni, vádaskodásokból sosem fogynak ki az illetékesek.”

Hirdetés