Még egyszer Debreczeni Hajnalka titokzatos rádiós állásáról

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arányérzéke vajon mit szól ehhez a történethez? Nehezen tartom elképzelhetőnek azt, hogy Debreczeni Hajnalka a közvetlen felettese tudta és jóváhagyása nélkül vállalt rádiós munkát.
Hirdetés

„Debreczeni Hajnalka eddigi szakmai pályafutásában nem találni olyan teljesítményt, mely indokolttá tette volna a kivételezést az alkalmazás során.

Annak ellenére hogy az utóbbi néhány évben az RMDSZ meglehetősen viharos időket élt át Bukarestben, Debreczeni egyszerűen nem tudott mellényúlni, ha közpénzből fizetett munkahelyről volt szó. Egy vagyonnyilatkozata szerint 2010-ben például kifejezetten mozgalmas éve volt az RMDSZ-elnök sajtótanácsosának.

Májusig a képviselőházban dolgozott tanácsosként; ezután a Család- és Gyermekjogvédelmi Hatóság alelnöke lett két hónapig, majd visszatért a Román Közszolgálati Televízióhoz szerkesztőnek. Egy hónap múlva, augusztusban helyeztette át magát a Román Rádiótársasághoz, novembertől pedig a kulturális minisztériumban lesz tanácsos. 2014-ben aztán kinevezték a Román Televíziótársaság (SRTV) igazgatótanácsába.

(…)

Hogy maga a munka miből állt, nem tudjuk. Mindenesetre a kolozsvári rádió szerkesztőségében senki nem látta, műsorokat nem készített, neve a jelenléti naplóban nem szerepelt (az ügy kipattanása után aztán megkísérelték utólag belehamisítani a nevét).

Debreczeninek saját elmondása szerint területi stúdiókkal való kapcsolattartás, stratégiák elkészítése, sajtómonitoring, illetve az egyéb kisebbségi csoportokkal való kapcsolattartás volt a feladata, amit folyamatosan végzett. Ezért a munkáért – a vagyonbevallása szerint – évente nettó 44 ezer lejt (9900 euró, kis híján 3 millió forint) kapott, ami bőven fölötte van az „egyszerű” szerkesztői fizetésnek.

Hirdetés

Végzett-e érdemi munkát ezért a pénzért a sajtótanácsos? Rejtély. Mindenesetre egy profi kommunikációs szakember azonnal közzétenné munkáját, ha valaki azzal vádolná, hogy nulla munkával vett fel közpénzből fizetést négy éven keresztül. Ez eddig nem történt meg.

(…)

Kelemen Hunor RMDSZ-elnök arányérzéke vajon mit szól ehhez a történethez? Nehezen tartom elképzelhetőnek azt, hogy Debreczeni Hajnalka a közvetlen felettese tudta és jóváhagyása nélkül vállalt rádiós munkát. Épp ellenkezőleg: minden valószínűség szerint Kelemen Hunor volt a kulcsa Debreczeni Hajnalka látványos karrierjének.

A televíziós-rádiós állásról való lemondás mellé vajon nem lenne jó egy jókora lépés hátrafelé Debreczeni Hajni részéről? Esetleg talán egy nyilvános bocsika is? Bár újratervezésről és szemléletváltásról beszél, egyelőre látványosan hallgat az ügyben az RMDSZ-elnök.”

Hirdetés