„Aktuális”

Hogy mennyire „érdekli” honatyáinkat a szavazópolgárok érdeke, elég ha elmondjuk, hogy például a romániai magyar közösség számára rendkívül fontos kisebbségi törvényt tíz éve lepi a por egy fiókban.
Hirdetés

„Meglehet, annyira belepte a por – és a jótékony feledés –, hogy soha nem lesz belőle végrehajtandó törvény. Bár mifelénk még ez sem garancia, hiszen sok esetben maguk a törvényhozók azok, akik megszegik a saját maguk által megszavazott szabályzókat.
Köztudott, hogy ezt a törvényt, amelyet az RMDSZ 2005-ben kért, az akkori kormánynak, amelynek a szövetség is tagja volt, tíz év alatt sem sikerült legalább parlamenti vitára bocsátania, s ha nem megszavaztatnia, legalább elutasítania. Pedig az RMDSZ akkori elnöke azzal indokolta a Băsescu-féle csapathoz való átállást, hogy ily módon lesz kisebbségi törvény, és lesz Erdély-autópálya. Végül egyikből sem lett semmi.

De mit is beszélünk? Ez a törvény szinte bagatellnek számít olyan törvények mellett, mint a nemzetbiztonsági törvénycsomag, amely – valami okból kifolyólag – 2007 óta nem került elő a képviselőház nemzetvédelmi bizottságának fiókjából.

Folytassuk még? A kormány nemrég elrendelte a hozzáadott értékadó 9 százalékra csökkentését az alapélelmiszerek esetében, de azt is tudni kell, hogy ezt a javaslatot törvénytervezetbe foglalta már a Konzervatív Párt és 2006-ban kellett volna az alsóház napirendjére tűzni, miután a szenátus elfogadta. Nem tudni az okát, de ez a törvény is elakadt. Ezek mellett még ott van a több mint ötszáz törvénytervezet, amelyeknek a felsorolása sem férne be az »aktuális« keretébe.”

Hirdetés