Az államfő nem hagyja magát

A kampányában a Băsescuétól eltérő elnöki magatartást ígérő Johannis egyre gyakrabban billen ki közvetítői szerepköréből, kényszerül konfrontációra és vállal nyílt szembenállást más állami intézményekkel.
Hirdetés

„Johannis érvelése szerint az új pártfinanszírozási törvény nem teszi átláthatóbbá az alakulatok pénzelését, továbbá nem zárja ki a bújtatott finanszírozás lehetőségét és a korrupció egyik forrását, az üzleti világ és a politikusok összefonódását, korlátozza a pénzköltés ellenőrzését – mindezek pedig tovább késleltethetik a politikai osztály megújulását. Nem jelentéktelen az államfő lépése olyan vonatkozásban sem, hogy ez immár a sokadik nézeteltérése a parlamenttel. Eddig többször bírálta a törvényhozó testületet az igazságszolgáltatás munkájának akadályozása miatt, amikor egyes honatyák mentelmi jogának megvonását elutasították.

Mindebből pedig jól látszik: a kampányában a Băsescuétól eltérő elnöki magatartást ígérő Johannis egyre gyakrabban billen ki közvetítői szerepköréből, kényszerül konfrontációra és vállal nyílt szembenállást más állami intézményekkel – a parlament mellett többször mutatkozott elégedetlennek a kormány tevékenységével is, különösen azt rótta fel Pontáéknak, hogy nem tanácskoztak az adótörvénykönyv módosítása előtt. A mandátuma kezdetén elsősorban külpolitikai ügyekkel foglalkozó államfő szemmel láthatóan mind aktívabb belpolitikai fronton. Talán ennek is tudható be, hogy tanácsosa révén érdeklődést mutatott az RMDSZ-en kívüli magyar szervezetek iránt, és fogadták a Cotroceni-palotában az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács küldöttségét.

Mindezen döntések, gesztusok ellenére továbbra is kérdés, hogy mennyire erős az államfő elkötelezettsége a politikai osztály megújítása iránt, és azt sem tudjuk még, hajlandó-e párbeszédre a magyarság számára fontos témákról.”

Hirdetés