Áfacsökkentés ellenszélben

Szemben a korábbi gyakorlattal, az Emil Boc vezette jobboldali kormányok hajbókoló engedelmességével, Pontáék többé-kevésbé érvényesítették saját elképzeléseiket – és nem biztos, hogy ez rossz az ország gazdaságára nézve.
Hirdetés

„Annál is inkább, mert az Európai Bizottság álláspontja például meglehetősen ellentmondásos: a társadalombiztosítási járulék tavaly ősszel történt csökkentésekor azzal érveltek, nem fenntartható az intézkedés, most pedig az áfacsökkentés hírére azt javasolják, inkább a munkát terhelő adókat, járulékokat kellene csökkenteni. Vagyis éppen azt, amit korábban maguk kifogásoltak.

Persze, egyelőre nem lehet pontosan felmérni, hová vezet majd Pontáék kényszeredett, óvatos szabadságharca, van-e hosszú távú stratégia a gazdaságpolitikai lépések mögött, vagy csupán megtépázott népszerűségüket akarják ily módon helyreállítani. Azt viszont a válság első éveiben, a kemény megszorítások idején a magunk bőrén tapasztaltuk meg, milyen az, amikor a hitelezők akadálytalanul diktálhatnak a kormánynak. És azt is láthattuk – például Ma­gyarország esetében –, hogy van élet és gazdasági fejlődés a nemzetközi pénzügyi szervezetek szakértőinek látókörén túl is.”

Hirdetés