Pár(t)választás

Fél évvel ezelőtt valószínűleg nem sokan gondolták azt, hogy a Német Demokrata Fórum (NDF) jelentős politikai szereplővé léphet elő Szatmár megyében, most viszont az a helyzet, hogy két nagyobb alakulat is igyekszik megnyerni őket koalíciós partnernek.
Hirdetés

„Az RMDSZ — természetesen — megőrizné a 25 éves együttműködést arra hivatkozva, hogy kisebbségi érdekképviseleti szervezetekként a két alakulat céljai közel állnak egymáshoz. Bejelentkezett azonban egy új partnerjelölt is: az egyre növekvő támogatottságú, kormányzásra készülő Nemzeti Liberális Párt (PNL). Többek véleménye szerint működhetne helyi szinten is a siker országos viszonylatban bevált receptje, ahhoz ugyanis nem férhet kétség, hogy a német fórumot éveken át vezető Klaus Iohannis indítása a román jobboldal képviseletében várakozáson felüli eredményeket hozott az elnökválasztáson. (Ne feledjük: a szebeni polgármesterre az erdélyi magyarok annak ellenére szavaztak tömegesen, hogy az RMDSZ Pontát ajánlotta figyelmükbe.)

A fórum előtt két út áll: vagy marad a szociáldemokrata párthoz (PSD) közeli RMDSZ mellett, és nagyobb szeletet követel ki magának a közösből, vagy enged a PNL hívásának és a liberális alakulat segítségével próbál nagyobb befolyásra szert tenni.

Van, aki szerint kockázatos az utóbbi variáns, mert Iohannis népszerűsége ahogy rövid idő alatt az egekbe szökött, ugyanúgy vissza is eshet, így az NDF háttere nem garantált. Nem tudni továbbá azt sem, hogy miként szavaznának a szatmári svábok, magyarok és sváb-magyarok, akiknek korábban soha sem kellett választaniuk az RMDSZ és a fórum között.”

Hirdetés