Pálfordulás

Ma a volt elnök azt próbálja meg elhitetni, amit korábban határozottan cáfolt: hogy büntetlenül visszaélhet hatalmával az igazságszolgáltatás.
Hirdetés

„Felháborodással vegyes aggodalmas hangon szólalt meg házitévéjében, a B1-en Traian Băsescu. Vehemensen bírálta a Korrupcióellenes Ügyészséget (KÜ), mert szerinte az visszaélést követ el az előzetes letartóztatás túl gyakori alkalmazásával. Szinte könyörögve szorgalmazta, hogy az ügyészek és a bírák felelősségre vonhatóak legyenek, ha téves ítéletek születnek.

A KÜ létrehozásában jelentős szerepet vállaló Traian Băsescu úgy látja, mandátumának lejárta után rossz irányt vett az ügyészség munkája. (Magyarán: amíg neki dolgoztak, addig jó fiúk voltak, amióta ellene, csúnya bácsik, akik még a gyönge és védtelen Elenáját is bilincsbe verve hordozzák meg a pislogó kamerák és a tapsikoló néptömeg előtt.) Puszta feljelentés alapján – amely egyre inkább perdöntő bizonyítékká válik – egyre több embert vesz őrizetbe a KÜ, és ezzel megfosztja őket a védekezés lehetőségétől – imígyen panaszkodott Băsescu.

A volt államfő drámai alakítása akár hiteles is lehetett volna, ha nem azokat az érveket hozta volna fel, amelyeket korábban határozottan cáfolt, s ha korábban nem kardoskodott volna a puszta feljelentés alapján történő őrizetbe vétel mellett. Az is sokat rontott Băsescu szavahihetőségén, hogy az év eleje óta több hozzá közel álló személyt tartóztattak le, köztük bizalmasát, Elena Udrea volt regionális fejlesztési minisztert és a volt államfő ügyvéd vejét, Radu Pricopot. Traian Băsescu igyekezett elhitetni, hogy nem a személyes érintettség miatt bírálja az ügyészeket, hanem azért, mert elnöki mandátuma után megváltozott a munkamódszerük. Meggyőző képessége azonban szinte mandátumával foszlott szét.

A volt államfő úgy véli, ma már – ellentétben az országlása alatti időkkel – semmi esélye nincs a védekezésre egy olyan gyanúsítottnak, akinek a nyakán van a KÜ, a titkosszolgálat, a számvevőszék, a média. A volt államfő nem zárta ki annak a veszélyét, hogy így igazságtalanul is elítélnek embereket. »Én nem ilyen típusú igazságszolgáltatásért küzdöttem, és nincs magyarázatom arra, hogy miért csúsztak el a dolgok ebbe az irányba« – mondta Băsescu.

Hirdetés

Talán mert a volt államfő nem figyelt azokra a gyenge hangokra, amelyek a visszaélések lehetőségére megpróbálták őt figyelmeztetni, arra, hogy a demokrácia hívei nem ilyen igazságszolgáltatási lovat akarnak, mert nem leszámolásra, hanem elszámoltatásra van szükség.

A KÜ és a szolgálatok által lóvá tett volt elnök már nem teheti jóvá, hogy igazságszolgáltatás címén szinte megzabolázatlan monstrumot alkotott.”

Hirdetés