Áfa, számítás

Az elbukott államfőválasztás és a korrupciós botrányok miatt Ponta és a PSD számára politikai mentőövet jelent az áfacsökkentés most, amikor a Johannis győzelmével mesterségesen felduzzadt liberálisok mögé szorultak.
Hirdetés

„Tény, hogy a fogyasztók számára kifejezetten kedvezően hat a döntés, és mivel élelmiszerekről beszélünk, a csökkentés a teljes lakosságra kifejti hatását. Különösen érvényes ez a romániai társadalom esetében, amely jövedelme legnagyobb hányadát költi élelmiszerre az EU-ban.

Kérdéses azonban, pontosan milyen mértékű árcsökkenéshez vezet az áfa 15 százalékos lefaragása a végfogyasztó számára. E téren releváns kiindulópont a kenyér áfájának 2013 őszén végrehajtott, hasonló arányú csökkentése.

Ennek nyomán a sütőipari termékek a várakozásokkal ellentétben nem az indokolt 12, hanem csak hat–nyolc százalékkal lettek olcsóbbak, így ennél nagyobb árleszállítás egyelőre az élelmiszereknél sem várható. Viszont ez is valami.

Újabb kérdés azonban, honnan kompenzálja ezt a bevételkiesést a kormány, azaz milyen terhek formájában kell majd hozzájárulniuk ennek az intézkedésnek a gyakorlatba ültetéséhez az adófizetőknek. E téren várhatóan az elfogadásra váró új adótörvénykönyvben szereplő adóemelések szolgálnak majd kellemetlen meglepetésekkel.

Az elbukott államfőválasztás és a korrupciós botrányok miatt Ponta és a PSD számára politikai mentőövet jelent az áfacsökkentés most, amikor a Johannis győzelmével mesterségesen felduzzadt liberálisok mögé szorultak. Ami azt is jelenti, hogy a miniszterelnök hosszú távra tervez, és nem kíván feltartott kezekkel nekivágni a 2016-os helyhatósági és parlamenti választáson a jobboldali ellenzékkel vívandó küzdelemnek.”

Hirdetés