Változó szelek?

A választók torkig vannak már a populizmussal.
Hirdetés

„Sokan kiemelték a legutóbbi választások kapcsán, hogy a romániai választók jelentős hányada, akik el is döntötték a második fordulóban az elnöki szék sorsát, változást akar.

A felmérés szerint a szavazni hajlandók igen jelentős része egy új pártot választana a meglevők helyett, vélhetően olyant, amelynek a képviselői be is tartják a szavukat, választási ígéreteiket. Jó kérdés, hogy a jövőre esedékes parlamenti választásokig ki és milyen ajánlattal áll elő eme milliós nagyságrendű szavazótábor számára. Mert a jelenlegi szereplők egyelőre a hatalomért folyó harccal vannak elfoglalva, a kormányfő a székét igyekszik menteni, az új elnök pedig a titkosszolgálat új vezetőjét készül székbe tenni. Liliomlelkületű pártelnök elődje pedig annyira megcsömörölt az egész közélettől, hogy visszavonulását jelentette be. Még nem derült ki, kinek a sugallatára.

A szavazókra visszatérve: nem szeretik, ha átverik őket. És talán arra is utalnak ezek az adatok, még ha a felmérésekhez mindig is illik gyanakodva közelíteni, hogy egyre kevesebb az olcsó ígéretekkel megvezethető ember. Az egykori tévémogul néppártja, amely harmadik erőként jutott be a legutóbb választott törvényhozásba, ma a választási küszöbre nemhogy úgy néz fel, mint kezdő szöcske a harangvirágra, de még épphogy a mérhető tartományban van.”

Hirdetés