Esély a békére?

A decentralizációs javaslat mindkét fél számára jó kompromisszum lehet, sőt a többi ukrajnai kisebbség – így a magyarok és a románok is – profitálhat belőle, ha az orosz fél elfogadja.
Hirdetés

„Merkel és Hollande megpróbálta magához ragadni a kezdeményezést, mivel Washington már azt mérlegeli, hogy fegyvereket szállítson az ukrán hadseregnek. Ez azonban csak arra lenne jó, hogy még tovább eszkalálja a konfliktust, hiszen ennek nyomán a szakadárokat eddig titokban fegyverekkel és csapatokkal támogató Oroszország immár nyilvánosan még több fegyverrel láthatná el a donyecki és luhanszki ukránellenes erőket, mondván: ha Washingtonnak saját geopolitikai érdekei megvalósítása érdekében szabad, akkor ugyanezen okból Moszkvától sem tagadható meg ez a jog.

Ez pedig még közelebbivé tenné a nyílt háború veszélyét, amelyben egy olyan – Huntington kategorizálását idézve – törésvonal-konfliktus zajlana, amelyben két eltérő civilizáció, a Nyugat és az ortodox, Kína által a Távol-Keleten szorongatott, és ezért saját világhatalmi státusát egykori európai befolyási övezetének visszaszerzésével biztosítani kívánó Oroszország csap össze.

A kiszivárgott információk szerint a Merkel és Hollande által javasolt rendezési terv egyik alapvető eleme, hogy a túlnyomó többségben orosz ajkúak lakta régiók autonómiát kapnának. A decentralizációs javaslat mindkét fél számára jó kompromisszum lehet, sőt a többi ukrajnai kisebbség – így a magyarok és a románok is – profitálhat belőle, ha az orosz fél elfogadja.

Már amennyiben valóban a béke a célja, nem pedig a konfliktus további szítása és érdekszférája határainak nyugatabbra tolása Putyin elnök fő ideológusa, Alekszandr Dugin hagymázas Novorosszija-elmélete alapján.”

Hirdetés