Marad minden a régiben

Meglepett, hogy a magát kultúrembernek tartó, szabadidejében költészettel is foglalkozó politikus képes „ördögi” vagy „szánalmas” jelzőket használni, még akkor is, ha a volt miniszter számára elviselhetetlenül ellenszenves – és nem utolsósorban – magyar.
Hirdetés

„Egyik vásárhelyi honatyánk, aki egyébként évek óta szinte rögeszmésen hadakozik a magyar grófokkal, a jelek szerint az új esztendőben sem vált toleránsabbá. A minap arról értekezett az egyik közösségi portálon, hogy »az RMDSZ karmai ördögi módon vágnak a kultúrába«.

A cím természetesen felkeltette a figyelmünket. Kiderült, arról van szó, hogy tavaly december végén, a képviselőház és a szenátus művelődési bizottságainak együttes ülésén arra kérte a kulturális tárca vezetőjét, »javítsa ki elődjének egy hányaveti rendeletét«. Ugyanis – a politikus szerint – az RMDSZ által támogatott miniszter két hónapos minisztersége alatt egy „ördögi” rendeletet adott ki a Maros megyei kulturális igazgatóság igazgatója ellen, és teljesen igazságtalanul Olt megyébe helyezte. (…)

Az új miniszter a bizottsági meghallgatás során közölte, hogy beiktatását követő első akciója az elődje által kiadott miniszteri rendelet érvénytelenítése volt, amelyet egyszerűen »érthetetlen bizarrságnak« nevezett. A honatya azonban újból szükségesnek tartotta hangsúlyozni, hogy »a marosvásárhelyi értelmiségiek nagyon jól értik a volt tárcavezető visszaéléseit és az RMDSZ érdekeit, és testületileg együtt éreznek« a menesztett »kultúremberrel«. (…)

Nem mondanám, hogy meglepett ez az eszmefuttatás, valójában nem is várhattunk volna mást az említett honatyától, akinek az élete értelmét szinte kizárólag a romániai magyarság érdekvédelmi szervezetének, illetve politikusainak a támadása, no meg a magyar grófok leszármazottaival való hadakozás jelenti.

Hirdetés

Azonban igenis meglepett, hogy a magát kultúrembernek tartó, szabadidejében költészettel is foglalkozó politikus képes „ördögi” vagy „szánalmas” jelzőket használni, még akkor is, ha a volt miniszter számára elviselhetetlenül ellenszenves – és nem utolsósorban – magyar.

Elegánsabb »szitkozódást« vártunk volna tőle, különösen, hogy tulajdonképpen „örömhírt” kívánt közölni… Az évek telnek, miniszterek jönnek, miniszterek mennek, de részéről idén is marad minden a régiben.”

Hirdetés