Hol, mikor, mire?

A kettős állampolgárság, nagyon rokonszenvesen, úgy indult, mint magánügy: aki akarja, megkaphatja. Azután közéleti dicsekvés, most pedig felülről irányított célszám lett belőle.
Hirdetés

„A legutóbb egy másik magyarországi vezető politikus azt nyilatkozta, hogy a kormányzati ciklus végére el kell érni az egymillió új magyar (kettős, újrahonosított) állampolgárt. Mintha megszabták volna, hogy 2018-ra mennyi legyen a burgonya- vagy a kukorica termés!

A kettős állampolgárság, nagyon rokonszenvesen, úgy indult, mint magánügy: aki akarja, megkaphatja. Azután közéleti dicsekvés, most pedig felülről irányított célszám lett belőle. Amíg kezdetben a magyar konzulátusokra igyekvők éltek a lehetőséggel, most a konzulátusok munkatársai telepednek ki falvakra és szerveznek jelentkezőket, szavaikkal elmosva azt az egyszerű igazságot, hogy a magyar nemzetnek az is tagja, aki Magyarországnak nem egyes vagy kettős állampolgára.

Az államnak nem kellene elvennie a gondolkodó és cselekvő ember helyét. Ha így tesz, éppen azt a rendszerváltást ássa alá, amelynek huszonöt esztendővel ezelőtt úgy örvendtünk, fel se mérve, hogy mi következik.

Új esztendő jön. Központosító állam, csalhatatlan vezetőkkel – ne következzen! De jól működő, önmagukat szabályozó, egymásra felvigyázó és lakosokra nyitott intézmények, nyitott országok annál inkább.”

Hirdetés