Kapkodós számháború

Úgy tűnik a nyilatkozatokból, hogy a kormány minden eddigi ígéretét tartani tudja jövőre. Csak ez már korántsem biztos.
Hirdetés

„Az illetékes szakminiszter szerint tervbe vették egyes termékek hozzáadottérték-adójának csökkentését, mert olyan jól áll az államháztartás szénája, a főnöke pedig szinte ugyanakkor, csak más helyszínen nyilatkozta azt, hogy héacsökkentés nem lehetséges januártól. Amennyire fontos tétele a fogyasztás megadózását kiemelt jövedelmi forrásként kezelő román államháztartásnak ez az adónem, ez elég meredek ellentmondás.

Még szerencse, hogy a nyilatkozók távolról is egyetértettek abban, hogy jövőre nem látják szükségesnek a személyi jövedelemadó egységes kulcsának növelését vagy differenciálását, sőt, a kormányfő szerint a tb-csökkentés is érvényben marad a következő évre. Úgy tűnik ezekből a nyilatkozatokból, hogy a kormány minden eddigi ígéretét tartani tudja jövőre.

Csak ez már korántsem biztos. Az adótanács elnöke, aki gazdaságra vonatkozó adatok tekintetében sokkal megbízhatóbb forrás az előbbi két politikusnál, nemrégiben azt mondta, a kormány 15-17 milliárd lejes hiányra kell fedezetet találjon, ha tartani akarja az ígéreteit, és ez a becslés több más komoly szakértő korábbi adataival is egybecseng. A politikusok szavaiból pedig nem úgy tűnik, mintha ismernék e fedezet forrását. Vagy nem tartják be minden osztogató ígéretüket, vagy szorítanak az adóprésen. És mindkét esetben az intézkedést rá lehet fogni a nemzetközi hitelezőkre, hogy azok nyomására születnek a népszerűtlen intézkedések.”

Hirdetés