Nem érzelmes, hanem értelmes döntés kell

„Akárcsak Johannis, aki még csak tárgyalni sem akar a magyarok vezetőivel, Ponta sem ígér autonómiát Székelyföldnek, de legalább tárgyal velünk és amit az elmúlt két évben vállalt, azt teljesítette.” Interjú.
Hirdetés

„Nem vagyok sem diplomata, sem országos RMDSZ elnök, tehát nyugodtan fogalmazhatok sarkosabban, közérthetőbben. Annak idején teljes mellszélességgel kiálltunk a Német Demokrata Fórum elnöke, Klaus Johannis miniszterelnökjelölt mellett. Azóta sokminden változott. Johannis politikai karrierje érdekében lemondott a Német Demokrata Fórum elnökségéről, beiratkozott a Nemzeti Liberális Pártba és utólag nem volt kifogása, sem Crin Antonescu, sem Ilie Bolojan magyarellenes megnyilvánulásaival kapcsolatban. Látszólag jelentéktelen apróság, de szimbolikája elgondolkoztató: – a Német Demokrata Fórum német nyelvű honlapján vezetéknevét Johannis most is J-vel írja, míg a választási kampány összes plakátján, beleegyezésével, Iohannis szerepel, i-vel. Milyen felháborodás lett volna a magyarok körében, ha a 2004-es államfői kampányban a plakátokon Markó Béla helyett, az ő beleegyezésével »Marco Bela« szerepelt volna? »Chelemen Hunorról« ne is beszéljünk!

Victor Pontáról mi a véleménye?

Akárcsak Johannis, aki még csak rgyalni sem akar a magyarok vezetőivel, Ponta sem ígér autonómiát Székelyföldnek, de legalább tárgyal velünk és amit az elmúlt két évben vállalt, azt teljesítette. 2012-ben nem rajta, nem a PSD-én, hanem Crin Antonescun és a liberálisok ellenállásán múlott az RMDSZ-szel, a magyarokkal közös kormányzás meghiúsulása, az előzetes egyezségek felrúgása. Amúgy ő sem makulátlan, hisz például ez a PRM–és, Vadimos sztori számunkra elfogadhatatlan. Ami a tényeket illeti, Ponta mögött szolíd kormánykoalíció áll, még nélkülünk RMDSZ-en kivül is és Romániának a jelenlegi bonyolult gazdasági, katonapolitikai helyzetben nem hiányzik az emlékezetes Băsescu – Tăriceanu féle hatalmi harc, a kormányválság. Arról nem is beszélve, hogy Johannis nem rendelkezik sem Băsescu ravaszságával, sem hatalmával, ami szükséges lenne új kormánykoalíció létrehozásához.

Ezt értem, de mi a garancia arra, hogy Ponta beváltja a hozzá fűződő reményeket?

A politikában nincs semmire garancia, Romániában a politikai hűség, a hála, az adott szó betartása ritka mint a fehér holló, inkább csak elméleti fogalom. Ebben az országban, ahol a közúti közlekedést kivéve, nem lehet klasszikus jobb- illetve baoldaliságról beszélni, a politikában a valószínűségszámítás a célravezető. Minek nagyobb a valószínűsége, annak, hogy egy politikai neofita (ember aki felnőttként tér meg), egyik napról a másikra megtért pártok képviseletében, betartja-e azt amiben esetleg reménykedünk, de amit ő egy szóval sem ígért se nem vállalt, vagy annak, hogy aki miniszterelnökként tisztességes volt a romániai magyarokkal szemben és nem csorbította nehezen kiharcolt jogainkat államfőként is betartja ezen vállalását? A válasz: ez utóbbinak sokkal nagyobb a valószínűsége.”
 

Hirdetés