Kitől kell félteni Erdélyt?

Nyílnak a román szemek, kezd öntudatra ébredni az erdélyi román, ami nem tetszik azoknak, akiknek eddig az volt a dolguk, hogy a gyeplőt tartsák.
Hirdetés

„»Erdély nagy veszélyben van, mert Iohannis el akarja szakítani az ország többi részétől« — jelentette ki szombaton Szatmárnémetiben Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes. Bizonyára nagyon sok román felkapja a fejét, amikor ezt hallja, hiszen még vannak olyan emberek, akiket hasonló beszólásokkal meg lehet rémíteni, de az is igaz, hogy egyre kevesebben. Még kevesebben vannak már azok is, akik a magyaroktól féltik Erdélyt, mert az okosabbak tudják, hogy a Kárpátokon innen 7,1 millió román állampolgár él, ennek csak a 12 százaléka magyar. Ezektől félni nevetséges. No de tudjuk jól, hogy sem Liviu Dragnea, sem a hozzá hasonlók nem a magyaroktól félnek, hanem a saját románjaiktól. Legfőképpen azoktól, akik tudásban, műveltségben, rálátásban magasabb szinten vannak, mint a Kárpátokon túliak. Azoktól félnek, akik az államelnök-választás első fordulója óta a Ponta-kormány ellen tüntetnek, mert látják és érzik, hogy ígérgetésekből nem lehet modern Romániát felépíteni. (…)

 
Annyi bizonyos, hogy Erdélyt nem Iohannis akarja elcsatolni Romániától, hanem azok a románok, akik már rég látják, hogy az adóbevételek nagy része Bukarestbe megy, az erdélyiek munkájából fejlődik Moldva és Havasalföld, mindez viszont amiatt történik, mert az államfők és a miniszterek többnyire mind a Kárpátokon túl szocializálódtak. Barack Obama, amikor az Amerikai Egyesült Államok elnöke lett, nem csatolta Amerikát Afrikához, sőt úgy kormányozta Amerikát, hogy annak a lakosai újraválasztották. Nyílnak a román szemek, kezd öntudatra ébredni az erdélyi román, ami nem tetszik azoknak, akiknek eddig az volt a dolguk, hogy a gyeplőt tartsák. A másik vád az, hogy Iohannis megosztja Romániát. Ilyen alapon feltehetjük a kérdést: mit tesz az ortodox egyház, amikor kiáll Ponta mellett? Aki nem szavaz Pontára, az nem román?”

Hirdetés