De mi lesz azután?

Apénz­ügyminisztériumból kiszivárgott, hogy a szakemberek máris a nagy októberi szocialista osztogatás következményeit próbálják ellensúlyozni a következő évek költségvetésében.
Hirdetés

„Felhalmozódtak az adósságaik és a bűneik, és a megbánás legcsekélyebb jelét sem mutatják: az őrizetbe vett Hrebenciuc helyére azt a párttársát választották meg a képviselőház alelnökének, akit idén májusban tisztségeinek össze­férhetetlensége miatt végleges ítélettel marasztaltak el, két másik korrupciós ügybe keveredett, ugyancsak szociáldemokrata volt miniszter mentelmi jogának felfüggesztését pedig elnapolta a szenátus szintén szociáldemokrata többségű jogi bizottsága. Ez nem éppen biztató kilátás, mert a kormány – nagy valószínűséggel – nem módosul számottevően az elnökválasztás után sem.

Akárki lesz Traian Băsescu utódja, ez a parlamenti többségen nem változtat (csak a jelenleg nyolcszázalékos népszerűségű Elena Udrea terveiben szerepel a hatalom újraosztása), ugyanez a csökkent hitelű, de még mindig legerősebb baloldali szövetség fog törvényeket és adókat szabni a 2016-ban esedékes parlamenti választásokig.

Victor Ponta kormányfő cáfolja, de a pénz­ügyminisztériumból kiszivárgott, hogy a szakemberek máris a nagy októberi szocialista osztogatás következményeit próbálják ellensúlyozni a következő évek költségvetésében. Az SZDP államfőjelöltje ugyan továbbra is uralja a közvélemény-kutatásokat, de az elmúlt héten apadt az előnye, és mivel az előző két elnökválasztást is így veszítette el a kommunista utódpárt, érthető e kétségbeesett bőkezűség.”

Hirdetés