A restitúció érdekességei

Csapda is rejlik ebben az ügyben mindazok számára, akiknek a jogos tulajdonát negyed évszázad sem volt elegendő visszaszolgáltatni.
Hirdetés
„Nehezen hihető, de túl lehet licitálni a néhai parasztpártnak a kilencvenes évek közepén meghirdetett, teljes körű tulajdon-visszaszolgáltatási elvét: a legújabb, várhatóan igen nagyot durranó korrupciós ügyben kelt iratcsomó szerint egy regáti nagybirtokos leszármazottjának húszezer hektárral több erdőt szolgáltattak vissza, mint amennyit igényelt. Így megy ez, mondhatnánk, ha a szocdem vezérek köreinek ügyvédi irodái intézik a dolgot, míg ha valaki csak Maros menti magyar nemesek leszármazottja, azt sem kaphatja vissza, ami jogosan megilletné. (…)
 

Csapda is rejlik ebben az ügyben mindazok számára, akiknek a jogos tulajdonát negyed évszázad sem volt elegendő visszaszolgáltatni. Eddig a restitúció kérdésköréhez kapcsolódó ügyekben jobbára a magyar közösség volt érintett, ez az ügy viszont a többségi közvélemény figyelmét is jócskán rá fogja irányítani erre a témakörre. Adott esetben, ha olyan lesz a politikai széljárás, könnyű lesz ürügyet találni a tulajdon-visszaszolgáltatási folyamat lelassítására, ha lehet ezt még a jelenleginél is lassabban. Az sem kizárt, hogy akár teljesen leállítanák, hiszen számos politikus szemét szúrta eddig is elsősorban a kisebbségi vagyon közelibb s távoli környezetünkben. De, mint ebből az ügyből tisztán láthatjuk, akik az eggyel korábbi rendszerváltás és államosítás idején is a hatalom közelében álltak, most is ott vannak a tűzhely melegénél.”  

Hirdetés