Szavazatvásár indul

Leplezetlen választási osztogatás készül tehát, az őszi költségvetés-kiigazítások balkáni hagyományai szerint.
Hirdetés

„Tavaly például ősszel épp csak annyit csepegtettek az önkormányzatoknak, hogy a szociális segélyekre elég legyen, a legutóbbi milliárdos osztogatás két éve, a parlamenti választások őszén volt. Kétség sem fér hozzá, gazdag ősze lesz a sürgősségileg pártütő polgármesterek falvainak és kisvárosainak, ahol hirtelen befejeznek majd egy csomó, pénzhiány miatt álló közberuházást, de ennyiből jut rendesen a szociáldemokraták régebbi választási fészkeinek is, hogy ott se felejtsék el, kinek kell előre köszönni.

A pályázati önrészek keretének a közvetlen kiutalású alapokba átutalásával a helyi választottak felé is világos az üzenet, hogy a jó pártkönyv vagy a hosszú nyelv fontosabb a jól megírt pályázatnál. A Balkánon már csak így megy. Tankönyvön és kultúrán lehet spórolni, mert a szavazónak a műveltségével fordított arányban csökkenhet a manipulálhatósági hajlama, és ez halálos veszély lenne a balkáni politikum számára.
De a bőséges őszre jöhet még fázós tél és nadrágszíj-összehúzós tavasz. Pénteken a jegybank is közzétette havi jelentését, amelyből világosan kiolvasható, hogy a kormány szerint szárnyaló gazdaság a hanyatlás jeleit mutatja. Könnyen juthatunk megint olyan helyzetbe, mint a hat évvel ezelőtti parlamenti választások után, amikor a csapból folyó méz helyett állami bérvágás következett. A kormány gőzerővel megdolgozik ezért, többek között ezzel az osztogatással is. Hogy ez nehéz örökség lesz-e majd a nyertesnek, avagy keserű győzelem, az hamarosan kiderül. A számla így is, úgy is ránk, a választókra vár.”

Hirdetés