Csillámpor

Látványos kampányrendezvények, hangzatos politikai nyilatkozatok, meglepetés-államfőjelöltek, nagyvonalú ígéretek, botrányokkal fűszerezve – így lesz ez legalább még egy bő hónapig, a novemberi államelnök-választásig.
Hirdetés

„Ezalatt még bevetnek egy-egy szenzációs sztorit, aztán rövid eufóriát követően karácsonyig valahogy felállítanak egy új kormányt. Majd kiderül, az ígéreteket nem lehet beváltani, az ország kasszáját felemésztette a kampány vagy az utolsó száz méteren »elszámolták« magukat az illetékesek, esetleg ismét bekeményít Brüsszel, a világbank, a nemzetközi valutaalap stb. Mindegy, majd valakire-valamire rá lehet kenni a dolgot.

A nagy választási hajrában kevesebb hangsúlyt kapnak a gazdasági elemzések, a figyelmeztető hangokat gyorsan elhallgattatják. Vajmi kevés derült ki eddig arról, hogy a jelenlegi miniszterelnök által jövő hétre beígért második költségvetés-kiigazítás során milyen prioritásokat határoznak meg, milyen fedezete van az intézkedésnek. Csak annyit tudunk, amennyit elárult az államelnöki bársonyszékért gyúródó államfőjelölt: pozitív lesz a kiigazítás, de figyelembe veszik az Európai Bizottság szakembereinek javaslatait is. Victor Ponta megnyugtatta a népet: jut pénz a nyugdíjakra, pótlékokra, bérekre, és érintőlegesen említette azt a lehetőséget, hogy  »csurgassanak« egy kicsit az egészségügy, a vidékfejlesztés
 
irányába. A településvezetők – főleg a politikailag jó szélirányba helyezkedettek – ismét reménykedhetnek egy kis pénzben a sokszor évek óta elkezdett és anyagiak híján abbamaradt beruházások finanszírozására. Világos: aki jobban »lobbizik«, annak jut a pluszból.”

Hirdetés