Emlékek egy házasságból

Úgy tűnik, vége van az RMDSZ és a Székely Nemzeti Tanács közötti, még ha érdekorientált, de akkor is értelmes célokat szolgáló békés egymás mellett élésnek. Mert míg egy közös háztartásban a felek a legfeszültebb pillanatban is képesek kontrollálni gesztusaikat, még inkább a szavaikat, addig elméletileg mindig van visszaút. Egy határon túl azonban mindez lehetetlen.
Hirdetés

„A Székely Nemzeti Tanács számára is nélkülözhetetlen volt az RMDSZ partnersége. Az Izsák Balázs elnökölte alakulat ugyanis nem rendelkezik azzal a mozgósító erővel, szervezeti beágyazódással, de akár zsarolási potenciállal sem, amely alacsonyabb hőfokű nemzettudattal rendelkező tízezreket is képes az utcára terelni. Mindkét fél tudja: a tavaly októberi Székelyek Nagy Menetelése nem jöhetett volna létre az RMDSZ mozgósítása, illetve az SZNT következetessége, tiszta arcéle nélkül.
Sok jel utal arra, hogy a százezres nagyságrendű megmozdulás üzenete célba ért. Többek között az immár közel egy éve vajúdó, az SZNT által szignált, az RMDSZ által is elfogadhatónak titulált eredetihez immár csak nyomaiban hasonlító autonómiastatútum-tervezet. Ennek nyilvánosság elé szivárogtatása volt az a nyíl, amely egy bizalmi alapon működő házasságba is képes mérget fecskendezni, hát még egy olyanba, amelynek tagjai sosem bíztak egymásban igazán.
A józanság azt mondatja, hogy nem is bízhattak, hiszen a két fél sosem járt azonos úton. Az egyik igyekezett mások által már kipróbált, a székelység „terepismeretét” is figyelembe vevő, rejtekösvényeket csak a legszükségesebb helyzetben használó útvonalon közelíteni a célhoz. A másik pedig – ahogy a nem kicsit gúnyos mondás is tartja – ismert egy rövidebb utat az erdőn keresztül. Az erdőben pedig, ugyebár, sok minden történhet az arra haladókkal.”

Hirdetés