Felér egy győzelemmel

A vesztettnek tűnő csata eredménye mégis egyértelmű, hisz a brit miniszterelnök azonnal sietett leszögezni, hogy a népszavazást követően Nagy-Britannia bővíti a területén levő nemzetek, Skócia mellett Wales és Észak-Írország hatáskörét.
Hirdetés

„Mit mondhatnánk ehhez képest mi, romániai magyarok, hisz, miközben Skócia függetlensége ellen szurkolt a román sajtó, az RMDSZ közvitára bocsátott autonómiastatútumára, s egyben a romániai magyarságra minősíthetetlen össztüzet zúdítottak. Kiábrándító volt látni a szinte idegbetegekként megnyilvánuló bemondókat, a nemzetközileg tájékozatlan, kizárólag csak a gyűlölettől elvakult botcsinálta politikusokat, politikai elemzőket, a primitív népi hozzászólásokat.

A politikai „inkultúra” csúcsa volt a román televízióadók által nyújtott csütörtöki teljesítmény, s egyeseknek volt képe azzal érvelni, amit láthatóan el is hittek, hogy a romániai magyaroknak van a legjobb helyzete Európában. 

A romániai politikai gyűlöletbeszédet félretéve, a skót népszavazás nem maradhat eredmény nélkül. Az EU egységét féltők mellett talán képes lesz felébreszteni a nemzetállamként tetszelgő országokat is, hogy nagyobb figyelmet szenteljenek a nemzetiségiek lakta területek önrendelkezési törekvéseinek. Ha ezt a skót népszavazásnak sikerült előmozdítania, akkor a penicillin, a telefon, az öntapadós bélyeg és vízöblítéses vécé szabadalmaztatása mellett ezt is nekik köszönhetjük majd.”

Hirdetés