Ideje a szónak?

Amennyiben az RMDSZ tervezete a Hotnews által tálalt mintát követi, akkor egyértelmű, hogy autonóm terület létrehozásáért nem az alkotmány egyetlen cikkelyét, a nemzetállamra vonatkozót kell módosítani, hanem legalább felében új alkotmányt kell írni.
Hirdetés

„Persze nem tudni, hogy a Hotnews az RMDSZ tervezet részleteinek a nyilvánosságra hozásával csupán a hazai médiaversenyben szeretné megelőzni a vetélytársait, vagy éppenséggel – és akár lehetséges csúsztatásokkal – bizonyos politikai erőknek a malmára akarja hajtani a vizet, de így vagy úgy, annyi bizonyos, hogy felkorbácsolja a román nacionalizmust. Hiszen bizonyos cikkelyek alapján az RMDSZ immár nem csupán etnikai, hanem gazdasági elkülönülést is akar, a Székelyföldnek követelve annak altalajkincseit, más adózási kulcsokat a székelyek számára, és mindez természetesen megnyírbálja a jelenleg országosan egységes, illetve minden megyére majdhogynem ugyanúgy vonatkozó törvénykezést.

Amennyiben az RMDSZ tervezete a Hotnews által tálalt mintát követi, akkor egyértelmű, hogy autonóm terület létrehozásáért nem az alkotmány egyetlen cikkelyét, a nemzetállamra vonatkozót kell módosítani, hanem legalább felében új alkotmányt kell írni. Ennek pedig jelenleg semmi esélye nincs, hiszen itt nem a kétharmad Magyarországán, hanem a magyar huszad Romániájában vagyunk, ahol nem a magyar nemzetpolitikai akarat érvényesül.

Szóval – anélkül, hogy túlságosan biblikus lennék – csak emlékeztetnék a minden  koron átívelő bölcsességre: van, amikor ideje van a szónak, és van amikor a hallgatásnak. Lehet, hogy még néhány hónapig az utóbbi a bölcsebb politika, hiszen az már nem megy újdonságszámba: a képviselők és a szenátorok malmai amúgy is lassan őrölnek.”

Hirdetés