Etnikai tisztogatás

Biztosan nem könnyű, macerás lehet többnemzetiségű, többnyelvű államokat egyben tartani érdeksérelem nélkül.
Hirdetés

„A balkáni háborúk óta nem tapasztalt a világ olyan szisztematikus etnikai tisztogatást, mint ami most Irak és Szíria egyes részein, az Iszlám Állam elnevezésű terrorcsoportosulás által uralt, kalifátussá kikiáltott területeken zajlik. Döbbenten szemléljük a lefejezéseket, a tömegmészárlásokat, egész népcsoportok, törzsek, vallási közösségek kálváriáját. (…)

A ma kezdődő NATO csúcson is valamiféle döntésnek kell születnie a kérdésben, mert az Iszlám Állam a szemünk előtt válik végzetes fenyegetéssé az egész világ számára, s az emberi jogok védelme mellett elkötelezett nyugati döntéshozók mégsem nézhetik ölbe tett kézzel, amint egész népcsoportokat irtanak ki. (…)

Kelet-Ukrajnában oroszokat és orosz nyelvű, kultúrájú ukránokat lőnek. Nem a maszkos, kalasnyikovos fegyveresekről beszélek, hanem azokról a civilekről, akik a régióban laknak, akik április közepe óta elszenvedik az úgynevezett terrorellenes hadműveletet. Balszerencséjükre ők ott születtek, tapodtat sem mozdultak lakhelyeikről, csak egy szép napon hirtelen más államban ébredtek, kisebbséggé lettek. És még szerencsésnek is mondhatják magukat, mert a balti államokban ébredő oroszok még állampolgárságot sem kaphattak nyelvtudás hiányában. (…)

Egyetlen »anyaország« sem nézheti és nézné el tétlenül, ha nemzettársaira lőnek, mint ahogy az Iszlám Állam által lefejezett újságírók államai sem ülnek, mert nem ülhetnek ölbe tett kézzel.

Sokszor olvasom a nemzetközi értékelésekben, hogy Putyin az »orosz kisebbség ürügyén« avatkozik be Ukrajnába. Végül is nézőpont kérdése az, hogy mi ügy és mi ürügy. Nekem a kelet-ukrajnai oroszok sorsa nem tűnik kevésbé fontos kérdésnek, mint az észak-iraki kurdoké, jazidiké, keresztényeké.

Ettől még nem lesz kevésbé diktátor Putyin és kevésbé agresszor Oroszország, mint ahogy e miatt az agresszió miatt nem válik szimpatikusabbá vagy európaibbá a nacionalista, kisebbségellenes, saját civil állampolgárai ellen tüzérségi támadásokat indító kijevi kormány sem. Semmit sem tanultunk a balkáni leckéből – az orosz agresszió mellett egyre inkább etnikai tisztogatás sejlik fel a kelet-ukrán káoszból.”

Hirdetés