Ébredés vezényszóra?

Annyi biztos, hogy a szavazás kötelezővé tétele a csalások ellen valóban hatékony fegyver lehetne, hiszen egyszerű belátni, hogy minél magasabb egy választáson a részvételi arány, annál nehezebb azt érdemben módosító számú voksot hamisítani, még ha az erre hajlamosak nem is szűkölködnek sem pénzben, sem egyéb eszközben.
Hirdetés

„De a csalások kérdéskörén túlmenően a kötelező szavazás talán a választók civil szellemére is ébresztően tudna hatni. Ez lenne az igazán pozitív hozadék. Mert ugyan egyet lehet érteni azokkal a kétkedőkkel is, akik szerint ez a politikum úgysem változik, de csak részben. Mert ez a politikum is csak emberi teremtmény, ennélfogva formálható, de csak abban az esetben, hogyha a választó, akinek a bizalmára és bőrére megy a játék, ezért tenni is hajlandó valamit.
A javaslatok további sorsa még kérdéses, mert egyelőre a parlamenti szakbizottságokon nem jutottak túl, és a kezdeményezők pártjai sem foglaltak egyértelműen állást a dologban. Nincs ebben csoda, és arra sem nagy remény, hogy egyhamar törvényi úton akarnák ébresztgetni a civil kurázsit. Legalábbis, amíg újabban a polgármesterek és helyi képviselők kormányakolba vándoroltatása a tét, világos, hogy a hatalomnak inkább a kevés résztvevővel könnyen manipulálható választások vannak ínyére. De az már jó jel, ha közben ilyen, a választókat mozgósítható ötlet legalább javaslat szintjére eljut.”

Hirdetés