A láncolat gyengesége

Mi köze van az erkölcsnek az igazságossághoz? S ha ezt a pedagógus is így gondolja, nyélbe lehet ütni az üzletet. Valamit valamiért.
Hirdetés

„Az ár – néhány száz vagy egy-két ezer euró – elfogadható, ha már az ügyvédi, orvosi, programozói high life-hoz feltétlenül szükség van arra a fránya érettségi diplomára. A szülő aztán este szintén sikeres barátai társaságában eldicsekedheti, megsimogatva érettségiző kisfia fejét, hogy ezt a vizsgát is ő – Caliopi Georgescu méltó követőjeként – letette. S tippeket is ad ismerőseinek, kit kell megkeresni, ha a csemetének nem megy a matek, döcögve halad a románnal és hadilábon áll a filozófiával.

Nincs ebben semmi rendkívüli, semmi új.(…)

Néha megtörténik, hogy homok kerül a gépezetbe. Valaki elfelejti Pricupeasca testvérhúga fiának a nevét, akinek meg kellene adni hármas dolgozatáért a hetest. A gyerek így csak azt kapja, amit érdemel. Ilyenkor a kedves mama anyasárkánnyá változik, a korrupcióelleni hadjárat élharcosává. Lejelent. Feljelent.

Aztán megszervezik a tettenérést is. Megjelölt bankjegyekkel jelentkezik Ionescunál az »újabb kétségbeesett szülő«, aki meggyőzi – nem mellékesen a százeurósokkal –, beszéljen Georgescuval az érettségiző gyereke érdekében. Hármas helyett egy hetest, ha lehetne…

Az »újabb kétségbeesett szülő« el sem megy, máris jönnek az ügyészek, megtalálják Ionescunál és lefoglalják a bűnjelt. Ionescut őrizetbe veszik. Georgescu már keresi az újabb Ionescut.

Mert az igazán kétségbeesett szülőknek támaszt kell nyújtani, s Georgescuék sem napszámosi fizetésért tanultak annyit és könyököltek még többet.

Az idén Ionescut Péter Tündének hívják és a Kolozs megyei tanfelügyelőség főtanfelügyelő-helyettese. Volt. Amíg, megalapozott gyanú szerint, aprópénzre nem váltotta a bizalmat. Caragiale életművéből sajnos nem Pricupescut tartotta példaképének. Hogyan is tarthatta volna annak a balek tanárt, aki becsületessége miatt még a tanfelügyelőségig se vitte.

Apropó: miért van szükség, kinek van szüksége a tanfelügyelőségekre? A Georgescuknak? Mert működésük hasznát ugyanúgy nem látjuk, mint a szakminisztériumét. Inkább kerékkötői az oktatási reformnak, mint a hasznosítható tudást nyújtó iskolai rendszer letéteményesei. És még a korrupció is onnan bűzlik.”

Hirdetés