Üres kocka

Hiába az uniós példák, a kötelező választás intézménye az utolsókat rúgja ott is, ahol még érvényben van – a 21. században ugyanezt feltalálni eszement ötlet.
Hirdetés

„Szavazásra kötelezné az erre jogosult állampolgárokat egy román szociáldemokrata képviselő, mert úgy érzi, a parlament munkája nem legitim, ha csupán a lakosság bizonyos hányada dönt összetételéről.

 
Az ötlet nem új keletű Romániában, ráadásul az Európai Unióban jelenleg is alkalmazzák néhány országban. (…)
 
Akárcsak most Romániában, két éve Magyarországon is a szocialisták vetették fel az ötletet. Természetesen csakis a nyereségvágytól vezérelve, hiszen a politikai kultúrával nem rendelkező, szegény sorsú távolmaradók tömege könnyen manipulálható egy kis »szociális érzékenységet« felvillantva.
 
Az MSZP minimális adókedvezményekkel szerette volna maga mellé édesgetni az urnák elé citáltakat, a PSD képviselője, Ioan Munteanu azonban nincs ennyire ravasz: nem ajándékkal kompenzálná a kötelező megjelenést, hanem pénzbírsággal szankcionálná a hiányzást.
 
Ráadásul a szavazólapra egy üres kockát is beiktatna, amelyre pecsételve érvényes vokssal büszkélkedhetnének azok is, akik magasról tesznek a teljes politikai palettára. S ha utóbbi »jelölt« több mint ötven százalékot seperne be, akkor megismételnék a választást.
 
Hiába az uniós példák, a kötelező választás intézménye az utolsókat rúgja ott is, ahol még érvényben van – a 21. században ugyanezt feltalálni eszement ötlet. Még akkor is, ha nagyon csábító lenne megtudni: vajon hogyan festene politikai térképünk, ha az a 600 ezer magyar is elmenne szavazni, aki hiányzott a közelmúltban.”

Hirdetés