Ne várjuk a sült galambot!

Tudom, sokan félnek a versenytől az RMDSZ-ben is, pedig szerintem attól nem kell félni. Ha egy politikai szervezet egészséges, a versenytárs megléte olyan, mint a vitamin, még nagyobb teljesítményre serkent.
Hirdetés

„Egyébként, amint már korábban megírtam, az a törvényi rendelkezés, hogy egy párt visszahívhatja megválasztott helyi/megyei tanácsosát, szerintem egyenértékű a politikai jobbágyság intézményesítésével, és az is vicces, hogy egy közvetlenül megválasztott polgármesternek, megyeelnöknek le kell mondania a mandátumáról, ha lemond párttagságáról. Amikor ezt a törvényt elfogadta az akkori kormánykoalíció, 2006-ban, Traian Băsescu államelnök visszaküldte a parlamentnek, mert, gondolom, szétnézett az európai jogrendekben, és látta, sehol a világon nincs ilyen szabályozás. De hát a román demokrácia eredeti demokrácia, Ion Iliescu megmondta ezt már a 90-es évek elején.

Én azt mondom, az, hogy választási évben, két hónappal a választások előtt kerül sor e törvénymódosításra, nem helyénvaló, nem korrekt, ám az az ennél is nagyobb probléma, hogy csak 45 napra függesztik fel a törvényi rendelkezést. Szerintem nem 45 napra kellene felfüggeszteni, hanem el kellene törölni véglegesen.

Ez viszont önmagában nem elég.

Azt kell látni, hogy a jelenlegi romániai pártokrácia napról napra éli fel tartalékait. Ami a minimum, amit még tenni kellene, hogy a jelenlegi, új pártok megjelenését totálisan ellehetetlenítő párttörvényt is módosítsák, és helyi választásokon, mind települési, mind megyei szinten tegyék lehetővé civilszervezetek, tehát egyesületek számára is a listaállítást és polgármester-jelölést. Falvakban, kisvárosokban (várossá átkeresztelt falvak) szerintem nincs igazán helye a pártpolitikának, az emberek nem párthovatartozás miatt szavaznak egyik vagy másik jelöltre.

Természetesen még számos más dolgot is tenni kellene, például megszüntetni a pártalapú forráselosztási gyakorlatot, mert annak a magyarlakta megyék mindig, RMDSZ-es kormányzati szerepvállalástól függetlenül, vesztesei voltak, hasonlóan az erdélyi megyék többségéhez.

Tehát bőven akad tennivaló, mert a romániai pártrendszerben egyre nagyobb a verseny hiánya, a kontraszelekció, az emberek elfordulnak a politikától, így az folyamatosan veszít hiteléből. Tudom, sokan félnek a versenytől az RMDSZ-ben is, pedig szerintem attól nem kell félni. 2008-ban, amikor egy magyar versenypárt volt, 60 ezer szavazattal lettem megyeelnök, 2012-ben pedig, amikor már két versenypárt volt, 92 500 szavazattal. Ha egy politikai szervezet egészséges, a versenytárs megléte olyan, mint a vitamin, még nagyobb teljesítményre serkent.”

 

Hirdetés