Sok az eszkimó, kevés a fóka

Ha legalább az aláírókat sikerül az urnák elé vinni, akkor biztos a viszonylagos siker, hisz már többen vettek részt a választáson, mint öt évvel korábban, amikor az RMDSZ jelöltjére 384 ezren voksoltak.
Hirdetés

„Az RMDSZ, miután – feltételezhetően zsarolás által – sikeresen magához láncolta, kezes báránnyá szelídítette az MPP-t, most az EMNP bedarálására készül. Céljuk egyértelmű: egyedüli, vetélytárs nélküli »érdek-képviseleti« szervezetként maradni az erdélyi magyar politikai porondon. Úgy látszik, a »szövetségben« belenyugodtak abba, hogy nem képesek fokozni az egyre lanyhuló szavazói kedvet, s meg sem próbálkoznak a kiábrándult, elfásult, passzív magyarság megszólításával, felrázásával, ehelyett inkább a politikai vetélytárs mindenáron való kiiktatásával kísérleteznek. Az egyre kevesebb fókán így kevesebb eszkimónak kell majd osztozkodnia.

A Néppárt, az EP-választástól való, jelentős presztízsveszteséget okozó távolmaradása után, a számára egyetlen lehetőséget, az előre menekülést választotta, amikor úgy döntött: megméretteti magát. A kiszivárogtatott hírek szerint Orbán Viktor nem támogatja a néppárti jelöltállítást, ezt nyomatékosítandó – állítólag – forrásmegvonással is fenyegetőzött. Mindenesetre kényes helyzet: a választástól való távolmaradás esetén a román hatóságok kiszolgáltatottjává válik, hisz bármikor törölhetik az engedélyezett pártok sorából, ha viszont részt vesz, akkor a Fidesz vonja meg az anyagi támogatást, aminek várható következményei szintén könnyen kiköbözhetők.

A Néppárt kockázatos vállalkozásba kezdett, ami, ha balul üt ki – mondjuk: nem sikerül összegyűjteniük az induláshoz szükséges aláírásokat –, akár a párt önálló létének végét is jelentheti. Ez idő szerint úgy fest, számukra nincs más hátra, csak előre.”

Hirdetés