Lefejezett álmok

Kézzelfogható bizonyítékot nyert, hogy az arab tavaszt követő helyi konfliktusokban, de főképp a szír polgárháborúban megjelentek a nyugat-európai muzulmánok, s közülük szép számmal váltak a legrettegettebb közel-keleti terrorszervezetek harcosaivá.
Hirdetés

„Nem alaptalan tehát a félelem, hogy visszatérve befogadó vagy már születésük szerinti európai hazájukba, vélhetően ugyanebben a szellemben élnek tovább, folytatják »szent harcukat« a »hitetlenek« ellen a szíriai-iraki kiképzés és gyakorlat szerint.

Manapság, a kalifátust kikiáltó, keresztényeket és más nem szunnita, nem behódoló etnikumokat, törzseket és vallási csoportokat tűzzel-vassal irtó Iszlám Állam dzsihádistáinak ámokfutása láttán már-már visszasírjuk Oszama bin-Ladent és az al-Kaida virágkorát. Van is miért.

Ibrahim kalifa, azaz Abu Bakr al-Bagdadi néhány év alatt egy kis al-Kaida fiókszervezetből olyan szörnyet hozott létre az Iszlám Állam elnevezésű csoportból, amely teljesen új helyzetet teremtett a világ biztonsági térképén.

Bin-Laden al-Kaidája egy az egész világot behálózó terrorszervezet, egy hidra, amelynek minden levágott feje helyett kettő nőtt ki.  Bin-Laden belevezettette a repülőgépeket az ikertornyokba, megmutatta a világ szuperhatalmának sérülékenységét, s a teljes nyugati-keresztény világ biztonságérzetét döntötte romokba.”

Hirdetés