Hazugságcsapda

Negyedszázaddal a rendszerváltás után még mindig államstratégia a hazugság, az állampolgárok félrevezetése, tudatlanságban tartása.
Hirdetés

 

„Miután az Eurostat adataiból kiderült, hogy az országos statisztikai hivatal – szándékosan vagy véletlenül – hamis adatokat közölt a múlt héten az ország gazdasági helyzetéről, a kormányfő, a költségvetési miniszter, a politikusok magyarázni kezdték a bizonyítványukat. (…)

A politikusok, főleg, hogy ismét kampányban vagyunk, az érdekeiknek megfelelően reagáltak a hírre. Egyesek a statisztikai hivatali főnök és a pénzügyminiszter menesztését követelték, amit a kormányfő nem tett meg. Ez pedig jó alkalom volt arra, hogy – okkal vagy ok nélkül – újra és újra korruptnak kiáltsák ki. Ezzel nem is lenne gond, ha azok, akik korrupcióval vádolják, tiszták lennének. De nem azok, fordított helyzetben pontosan rájuk illenének mindazok a vádak, amelyekkel a kormányt és a kormányfőt illetik.
Szomorú következtetés vonható le ebből. Az, hogy negyedszázaddal a rendszerváltás után még mindig államstratégia a hazugság, az állampolgárok félrevezetése, tudatlanságban tartása. Az »átkos« idején is ezzel »etettek«, Románia volt a legszebb és leggazdagabb ország a világon, ám ahol a lakosság hidegben és sötétben élt, porcióra kapta a mindennapi kenyeret is, és ezekhez jó képet vágva kellett éltetni a »Kárpátok géniuszát«.
A ’89-es fordulat óta sem igen változott a helyzet: mindegyik kormány a »legeslegjobb«, csak azért nem tud eredményt felmutatni, mert az előző mindig mindent rosszul csinált. Ez így megy már huszonöt éve. Hazugságról hazugságra építették fel politikusaink saját jólétüket és karrierjüket. Meglehet, most, hogy kiderült az igazságnak egy morzsája, a saját csapdájukba esnek. A hazuságcsapdából pedig nehéz lesz kiszabadulni.”
 

Hirdetés