Fullad a motor

Bebizonyosodott: nagyon nem ártana, ha Ponta legalább feleannyira konyítana a kormányzáshoz, mint az autóversenyzéshez.
Hirdetés

„Amikor kiderült, hogy az idei második negyedévben az EU szintjén Romániában csökkent a legnagyobb mértékben a gazdaság, Pontából kibukott a másodpilóta, és elintézte az egészet annyival, hogy akkor valamivel lassabban halad az autó.

Helyhiány miatt nem térünk ki most arra az önmagában ugyancsak aggasztó körülményre, hogy a bukaresti statisztikai intézet megpróbálta eltusolni a hanyatlás tényét, amelyről a romániai közvélemény az Unió statisztikai hivatalától szerzett tudomást. Inkább rögzítjük, hogy a mostani mélyrepülés egyes-egyedül az elhibázott kormányzati gazdaság- és pénzügyi politika eredménye.

A Ponta-kabinet nevéhez szinte semmiféle számottevő állami beruházás nem fűződik, ezek volumene még a válság idején végrehajtott beruházásokét sem éri el. Ezzel párhuzamosan az év első felében tíz százalékkal csökkent a külföldi tőkebefektetések értéke, a hazai tőke pedig megrettent az idén foganatosított adóemelések miatt.

Kiderült, az oszlopadónak csúfolt infrastrukturális illeték és az üzemanyagokra kivetett extra jövedéki adó elenyésző többletbevételt hozott az államkaszszába, közvetve viszont jelentős kárt okozott a nemzetgazdaságnak. És mi erre az államfői posztra pályázó Ponta válasza? Az egyértelmű kampányfogásnak szánt nyugdíjjárulék-lefaragás, a törlesztőrészletek kifizetésének elodázása, továbbá több tízezer nyugdíjas és kismama pénzügyi amnesztiája.

A gazdasági viszszaesés elkerüléséhez és az áhított növekedéshez azonban ennél sokkal több kell, először is a kormány gazdaságpolitikájának újratervezése.”

Hirdetés