„Az RMDSZ-nek Johannis mellé kell állnia”

„Iohannisnak éppen az növeli az esélyét, hogy német. Tehát származása hoz és visz is szavazatokat.” A kolozsvári Kisebbségkutató Intézet munkatársát Cseke Péter Tamás kérdezte.
Hirdetés

„Tudni kell, hogy a románokat, a román kultúrát a németekhez egy speciális viszony fűzi. A németek, a németség testesíti meg számukra a nyugatosságot, a prosperálást, a civilizációt, pontosságot. Tehát egy kritikátlanul pozitív kép él a németekről a román kultúrában, és ez igaz a szászokra is. Klaus Iohannis politikája az elmúlt tíz évben nagy mértékben arról szólt, hogy a szász örökséget a romániai örökség részeként próbálja kanonizálni. A Nagyszeben, Európa kulturális fővárosa projekt is erről szólt. Ezért mondom azt, hogy nyer is, veszít is szavazatokat Johannis azért, mert német.

(…)
 
Lehet-e tudni valamit a magyarok választási preferenciájáról, ha a Ponta és Iohannis kerül a második fordulóba?
 
Egyelőre erről mérési eredményem nincs. De az borítékolható, hogy az RMDSZ nem tudná a Székelyföldet Ponta mellé állítani.
 
Ha politikai tanácsadó lenne, mit javasolna az RMDSZ-nek a második forduló előtt?
 
Valamennyire politikai tanácsadó is vagyok, csak nem hallgatnak rám ebben a kérdésben. Azt javasolnám, hogy most szálljanak ki a kormányból, és álljanak Iohannis mellé. Választói és politikai marketing szempontból ebből az RMDSZ nyerni tudna. Az más kérdés, hogy Iohannis megválasztása katasztrófa lenne bizonyos értelemben a magyarok számára. 
 
Német és protestáns, de valójában román nemzeti identitású jelölt. Elnökké választásából Románia úgy jönne ki, hogy az országban az etnicitás nem számít. Az erdélyi magyaroknak eközben problematikus a jelenlegi román államberendezkedés. Ennek ellenére az RMDSZ-nek Iohannis mellé kellene állnia, mert a magyarok így is, úgyis rá fognak szavazni.”

Hirdetés