Kozmetikázott inkompetencia

Adócsalás a legcivilizáltabb államokban is létezik, még az e szempontból legfegyelmezettebb osztrákoknál is elsinkófálják a nemzeti össztermék közel tizedét az ügyeskedők, így utópia lenne azt elvárni pont e balkáni fertály illetékeseitől, hogy teljesen felszámolják a feketegazdaságot.
Hirdetés

„Azonban ha legalább csak az uniós átlag szintjére szorítanák vissza (a feketegazdaságot – szerk. megj.), hiteles szakértők szerint máris keresnének vele kétszer annyit, mint az oktatási rendszer éves költségvonzata.

De amíg a dolgok errefele úgy mennek, hogy például az adótörvénykönyv módosításairól egy szakavatott nyilvános vita helyett naponta csepegtetnek hírmorzsákat az adófizetőnek a médiában, vagy a tengerentúlon közpénzügyből diplomázott pénzügyminiszter hetekig képtelen nyilvánosság elé tárni egy járulékcsökkentés anyagi vonzatait szemléltető dokumentumot, addig itt sem pénzügyi fegyelem, sem jobb lét nem várható. Hanem továbbra is etetik a választókat az üres sikersztorikkal a politikusok, és közben a gazdagok helyett a koldusok fizetnek. És az különösen szomorú, hogy a politikai piacon sincs olyan államférfi-portéka, aki ebből a helyzetből jó irányba való elmozdulást tudna sejtetni a csapnivaló cirkusz számláit fizető választókban.”

Hirdetés