Megfúrt autonómia

Akár politikai programbeszéd volt a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) vezetőjének, George Maiornak a kijelentése – miszerint a SRI feladatának tekinti a területi autonómia megakadályozását Romániában –, akár személyes meggyőződésének adott hangot, mindenképpen súlyosnak minősül.
Hirdetés

„Maior megállapítása kiválóan alkalmas arra, hogy még erőteljesebbé tegye a magyar ellenségképet a románokban, miközben a PSD vezette kormány elmúlt két évben tapasztalt ténykedése nyomán már eddig is jelentősen romlott a viszony a két nemzet között.

Ráadásul azzal, hogy a hírszerzés feladataként említi az önrendelkezés megakadályozását, kriminalizálja az autonómiatörekvéseket, olyan színben tüntetve fel az önrendelkezést, mintha az bármilyen formában veszélybe sodorná Románia nemzetbiztonságát vagy szuverenitását.

Ez, különösen abban a kontextusban, hogy Ukrajnában a szakadárok az önrendelkezésre hivatkozva akarnak elszakadni, és Oroszország is az önrendelkezésre hivatkozva kebelezte be a Krímet, felhasználható arra, hogy a közvéleményt még a jelenleginél is nagyobb mértékben az önrendelkezés ellen hangolja. Nem csupán a területi autonómia, hanem a valós, a központtól a helyi szintű döntéshozóknak hatásköröket átadó decentralizáció minden fajtája ellen.”

Hirdetés