Felvétel indul!

Két mandátuma tíz esztendeje alatt a köztársaság elnöke számos alkalommal viselkedett faragatlanul, otrombaságaival a diszkriminációellenes hatóságnak is munkát adott. Most csupán pikírt volt, hangyányit fölényes, de alaposan felkészült, mindvégig ura a helyzetnek. Hiába, ő ült a rendezői székben.
Hirdetés

„Viszont az államfői álmokat szövögető Ponta köznevetség tárgya lett. Nem kell tébéjárulék-specialistának lenni ahhoz, hogy észleljük: a megbeszélésre felkészületlenül érkezett, s hiába vitte magával a pénzügyi tárca Harvardon diplomázott vezetőjét, érvek, számok, tények helyett csak hebegésre-habogásra futotta.
Nem tudom, hány potenciális választóhoz jutott el a televíziók közvetítésével a süketek fura párbeszéde, de még a szocdem szimpatizánsok sem gondolhatnak másra, mint hogy ez az ember alkalmatlan arra, hogy első számú közjogi méltósággá válasszák. A megosztott, gyengélkedő jobboldal kapva kaphat az alkalmon, de mire mennek Ponta botlásával, ha nem tudnak egy népszerű, erős, hiteles jelöltet kiállítani. Pedig ha sikerülne tudatosítaniuk a közvéleménnyel, hogy a baloldal embere nem képes vezetni az országot, akkor szlovákiai mintára a végén úgy is vereséget szenvedhet a kormányfő, hogy az első fordulóban ő végez az élen.
Ebbe a küzdelembe lép be a kormánytisztségeitől napokon belül megváló Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Egy durva hangvételű, sárdobálós, sportszerűtlen küzdelemben kell üzeneteket eljuttatnia az erdélyi, partiumi magyar választók mellett a többségi társadalomhoz. Nem lesz könnyű a kampányzsivajban átlépni a románság ingerküszöbét, de érdemes kísérletet tenni arra, hogy jól kommunikálva, lényegi kérdéseket fogalmazzon meg. Mert ilyesmire a nagy küzdőknek nem lesz idejük, alkalmuk. Döntögethet tabukat, feltehet kényes kérdéseket, szembesítheti az országot valós kihívásaival. Ki kell találnia a maga szerepét.
Magyar szempontból ez nem egy megnyerhető, megnyerendő választás, de jó alkalom arra, hogy megmutassuk, vannak válaszaink a közös kihívásokra.”

Hirdetés