Alsónemű vagy alakulatnév?

Egy politikai alakulat neve nem alsónemű, hogy csak úgy lehessen váltogatni. Ami bejáratott, ami ismert, azt nem szabad eldobni, azzal nem szabad felhagyni.
Hirdetés

„Hallottam már olyat, hogy keresztényszocialista, például a német CDU testvérpártja, a bajor CSU. Szociálliberális koalícióra is volt példa, Magyarországon SZDSZ–MSZP, illetve Romániában PSD–PNL. Olyat is hallottam, hogy konzervatív liberális. De keresztény liberális? Ez kuriózum, és két és fél hónappal a választási kampány előtt bevezetni egy új nevet meglehetősen kockázatos. (…)

E téren egyébként a PDL-sek nagy művészek, komoly százalékokat buktak a legutóbbi parlamenti választáson azért, mert a PDL név helyett ARD-ként indultak. Egy politikai alakulat neve nem alsónemű, hogy csak úgy lehessen váltogatni. Ami bejáratott, ami ismert, azt nem szabad eldobni, azzal nem szabad felhagyni.

A keresztény liberális jellegre visszatérve, kíváncsi vagyok, hogy ez a koalíció mit javasol például az egyházak nagyobb mértékű társadalmi szerepvállalását lehetővé tevő jogszabályok kapcsán, gondolok itt egyházi iskolák és más egyházi fenntartású szociális és egyéb intézmények állami normatív támogatásának megteremtésére, növelésére. Ha ezt nem teszik, akkor a nevük üres szlogen, semmi több. Ha pedig megteszik, bár kétlem, akkor felvetődik a kérdés, hogy mitől liberális egy olyan politikai formáció, amely az egyházak nagyobb mértékű társadalmi szerepvállalását támogatja.”

 

Hirdetés