Így vall másságáról egy kolozsvári leszbikus lány

Homokba dugják a fejüket azok, akik azt hiszik, egy konzervatív társadalomban kevesebb a meleg. Interjú.
Hirdetés

Folyamatosan zajlik a vita arról, hogy a szexuális preferencia genetikai hátterű vagy tanult, választott orientáltság. Szerinted számít egyáltalán, hogy mi a magyarázat a másságra? 

„Kolozsváron sikerült létrehoznunk másfél évvel ezelőtt egy LMBTQ csoportot. Közel 130 tagja van. Ebből legalább 30 embert személyesen is ismerek. Többen vidékről származnak, és egyetlen esetet leszámítva mindenkinek heteroszexuális szülei vannak. Kérdem én: ha választás kérdése, ha valóban létezik a „buzilobbi”, honnan kaptak ezek az emberek valós mintát, reklámot ahhoz, hogy melegek legyenek? A szexualitásról soha nem beszélő vidéki közösségektől? Vagy a szüleiktől? Melyik az a szülő, aki azt szeretné, hogy megvesse gyermekét a társadalom? A nap közel 24 órájában folyton hetero párokat látsz magad körül. Heterókkal foglalkozó filmeket, reklámokat, tananyagokat és még sorolhatnám. Ki gondolhatja azt komolyan, hogy félévente egy meleg tematikájú film vagy egy könyv vagy egy videó vagy egy előadás valakit tényleg meleggé tesz? Nem inkább arról van szó, hogy ezek az emberek már eleve melegek? 
 
Vagy nézzük meg azokat a családokat, amelyekben két férfi vagy két nő vállal gyereket. Rengeteg ilyen külföldi párral ismerkedtem meg a közelmúltban, és nincs tudomásom arról, hogy a gyerekeik melegek lettek volna csak a szülők miatt. A melegség nem örökölhető, nem betegség. És nem is fertőző. Az, hogy egy külső szem számára egyre több a meleg, nem jelent egyebet, csak azt, hogy egyre többen vállalják fel magukat. Falun, ahol nem beszélnek róla, éppen annyi a meleg, mint máshol. Homokba dugják a fejüket azok, akik azt hiszik, egy konzervatív társadalomban kevesebb a meleg. Ha valaki elkezdene olvasni, tájékozódni ebben a témában, rögtön megértené, hogy alaptalanok a melegekkel szembeni előítéletek. Csak olvasni kellene. Felfoghatatlan, hogy tudsz elítélni, nyilatkozni olyasmiről, amiről előzőleg nem tájékozódsz.”

Hirdetés