Meghalt a király, ki lesz a király?

Az államelnök nem a keresztapája a korrupcióellenes ügyészségnek, vagy ha az is volt, mostanában tették ki a hajóból.
Hirdetés

„Sokéves, jólfésült és -ápolt propagandista legendát temetünk a napokban: az államelnök nem a keresztapája a korrupcióellenes ügyészségnek, vagy ha az is volt, mostanában tették ki a hajóból, és jó mediterrán módi szerint a gyökerek elvágásához is hozzáláttak.

Vizsgálják a vejét, az öccsét börtönbüntetés fenyegeti, szűkebb környezetének sem lehet könnyű az álma, ha netán szürke és feketezónás üzletekbe keveredtek valaha.

Ha már szóba került a divat, igazi sztambuli és moszkvai hagyományápoló gondossággal, ha az élete nem is, de szabadsága veszélybe kerülhet – csak a rend kedvéért.

Előbbit azért tarthatja meg, mert hatalma meggyengült, kurtavasra fogott öccsének köszönhetően vélt hatalmi páncélja és sérthetetlensége mögül kivillant a nyakütőere, ahová bedöfhető a gyilok, s a sebesültet – jó eséllyel – már nem akarják elpusztítani, elég lesz neki a rács mögött is.

Bármennyire is kíváncsiak lennénk, miféle névtelen rinocéroszok alkotják azt a finom hatalmi hálót, amelyik már döntött a vezércseréről, az összeesküvés-elméletek kedvelőit ki kell ábrándítanunk, ez hús-vér valóságsztori, ahol nem néhány kegyetlen pátriárka dönt sorsokról, hanem a hatalom állandóan változó, újjáépülő, mozgásban lévő szerkezete, ahol az egyéni szereplők léte és személye elhanyagolható, csak a hatalom megtartása számít.”

Hirdetés