A világbajnokság csak most kezdődik

Divat lett Európát siratni a brazíliai labdarúgó világbajnokságon, pedig öreg kontinensünk csapatai semmivel sem nyújtanak rosszabb teljesítményt, mint négy éve Dél-Afrikában.
Hirdetés

Akkor is, most is hat európai csapat élte túl a csoportkört – ráadásul ezúttal annyival jobb a helyzet, hogy nem kell egymás ellen játszaniuk.

2010-ben az egyenes kiesés szakasz előtt lehetett tudni, hogy a német–angol, spanyol–portugál, holland–szlovák párok miatt a legjobb nyolc között már csak hárman maradnak – de az a három aztán el is foglalta a teljes vb-dobogót.

Egyelőre azonban

Amerika dicsőségéről zeng az ének.

Dél-Amerika most is öt csapattal lesz jelen a nyolcaddöntőkben, bár ezúttal Ecuador révén kiesője is volt a csoportkörben, Észak- és Közép-Amerika pedig hárommal. Ez egyelőre az igazi meglepetés, a Costa Rica – Mexikó – Egyesült Államok trió ráadásul taktikai téren is tudott új színt hozni. Na jó, nem ők találták fel a spanyolviaszt, de remekül alkalmazzák például az ötvédős rendszert az ettől jó másfél évtizede elszokott riválisok ellen.

A csoportkör másik nagy nyertese Afrika, amely először küld két csapatot az egyenes kieséses szakaszba. Nem azokat, ahol a legnagyobb nevek játszanak, hanem ahol sikerült fegyelemre nevelni a játékosokat. Ebből a szempontból a francia utánpótlásrendszerből táplálkozó Algéria fényévekkel jár kontinense többi válogatottja előtt.
 
A vb vesztese pedig egyértelműen Ázsia, Dél-Korea és Japán négy éve még a legjobb 16 között volt, most viszont 12 meccsen alig három döntetlenre és 9-25-ös gólarányra futotta az ausztrálokkal felturbózott földrésznek.
 
Szombattól kezdve már nem szabad hibáznia annak, aki világbajnok akar lenni. Két hét alatt kell négyből négyszer jól játszani, egyetlen rossz félidő végzetes lehet. Négy éve a csoportkör után már „eltemetett”

Európa az egyenes kieséses szakaszban minden meccsét megnyerte

Dél-Amerika ellen. Igaz, az akkori hatosból most csak Németország és Hollandia van most is itt. A franciákkal kiegészülve most is ők a legesélyesebbek, hogy első európai csapatként az amerikai kontinensen legyenek világbajnokok.
 
Hogy aztán mit szól ehhez Messi és Neymar, az a vb egyik legizgalmasabb kérdése.
 
Mert Brazília és Argentína hatékonysága egyelőre túlságosan is aktuális szupersztárjától függ, „egyszemélyes” csapatok pedig ritkán szoktak vb-t nyerni. Legutóbb 28 évvel ezelőtt sikerült bizonyos Diego Armando Maradonának.   
 

Hirdetés