Ki mit (nem) tud?

Ami napjainkban a parlamentben történik, túl a maffia-ellenes vonatkozásokon, újabb tétova próbálkozás az ország legfontosabb intézménye tekintélyének visszaállítására. Egy velejéig romlott, képmutató rendszer felszámolására.
Hirdetés

 „Ez itt az összeszövődések Romániája, a főszereplőnek pedig olyan érdekelt védelmezői vannak, akiknek erejét és befolyását elképzelni is nehéz, akik a demokrácia perifériáin kísérletként olyasmit is megengednek maguknak, amit otthon alig. Nézetem szerint (ál)naiv a feltevés, hogy pont az ország alfa politikai ragadozója – akit két éve egy olasz képviselő az Európai Parlament nyilvános ülésén nevezett maffiózónak – nem tudott róla, hogy az alvilági vezér (BM) százezres nagyságrendű összeggel megvesztegette az ő rakoncátlan öccsét (MB). Az állampolgárok többsége nem szereti, ha hülyének nézik, éppen ilyesmit nem lehet nekik beadni. Különben maga az államfő vallotta be, hogy tavaly már tudott a »zsarolásról«. (Gyakorlatilag a romák visszakérték a pénzt, miután a maffiavezért nem sikerült kiszabadítani a börtönből. Az ilyen átveréseket – şi condamnat şi cu banii luaţi – a nehéz fiúk, akikben nincs semmiféle politikai érzék, nagyon nem kedvelik.)

 
Felületes szemlélőként is sok mindent kikövetkeztethetünk az eseményekből, a reductio ad absurdum módszere tovább segíthet, lásd szerénységem előző cikkét és különösen Bogdán kollégától a tegnapit, amelyből kiderül, hogy a roma maffiózó (romaffiózó) még gyilkossági kísérlete és elítélése előtt feltehetően kampánypénzekkel kötelezte le az államelnököt. És ez nagyon snassz, és külön visszamenőleg kivizsgálandó: a maffia pénzelte kampány! Minden spekulációnál nagyszerűbbek azonban a tárgyi bizonyítékok. Állítólag léteznek további hangfelvételek arról, hogy még konkrétabban hova-kihez jutott Bercea Mondial romaffiózó pénzéből… Ha ez is nyilvánosságra kerül, az államelnök újabb változatot szedhet elő: nem tudott arról, hogy tudott volna róla, hogy meddig, a független igazságszolgáltatás milyen csúcsaira ért fel a megvesztegetés. Most, hogy a vejét, nagyobbik lányának a férjét is lekapcsolták korrupció miatt, még egy ügy feszegeti terhelt memóriáját. Lassan fogy a család szabadon levő része, erősödik az igazságszolgáltatás függetlensége, s őt mindenből kihagyják.”
 

Hirdetés