Navahók, magyarok

A kötelező sorkatonai szolgálat idején rendszerint erőltetett menet, laktanyafogság, nyilvános megaláztatás volt az erdélyi magyar bakák „zsoldja”, ha anyanyelvükön váltottak szót egymással.
Hirdetés

„Az Egyesült Államokban nemrég elhunyt az utolsó kódbeszélő navahó indián, aki a második világháborúban az amerikai hadsereg katonájaként elévülhetetlen érdemeket szerzett az üzenetek biztonságos továbbítása terén. (…)

A sors iróniája, hogy a napjainkban hősként tisztelt indiánokkal korábban mostohán bántak szülőföldjükön. Nez egyszer egy interjúban feltárta: gyermekkorában amerikai tanárai veréssel büntették, ha angol helyett anyanyelvén szólalt meg.

Milyen kicsi a világ, mondhatnánk. A kommunista Romániában nemcsak a hatóságok, hanem a többségi nemzet polgárai is üldözték a magyar nyelvet, annak nyilvános helyen történő használatát. Holott ha egy kicsit élelmesebb, a világégések alatt a román hadsereg is bevethette volna titkos fegyverként mondjuk a székely rovásírást. Hiszen kutatások szerint utóbbi az észak- és dél-amerikai indiánok jelrendszerére is hasonlít.”

Hirdetés