Tiszta mese

Természetesen az is benne van a pakliban, hogy Abházia Moszkvához tartozó függetlenségét Oroszországon, Nicaraguán és Venezuelán kívül csak egy világhatalom – Nauru – ismeri el, ahogy a krími anschlusst sem ismeri el jószerivel senki.
Hirdetés

„Egy szép májusvégi napon majd ötezres tömeg ostromolta az abház elnök székhelyét, minek folytán Alexander Ankvabnak legalább egy zavaros éjszakát egy orosz katonai bázison kellett töltenie. A kétszáznegyvenezer lakosú ország egy részének ugyanis elege lett abból, hogy az elnök lassan a saját zsebébe szivárogtatja az Oroszországból évente segélyként érkező egy milliárd rubel jó részét. Legalábbis ezt állítják a lázadók, akik szerint az államelnök a felelős azért is, hogy egekbe szökött a bűnözés és a gazdaság a padlón van, s ezt állítja az ellenzék is, amelyet nem más vezet, mint a volt miniszterelnök.

A helyszínen azonnal megjelent Moszkva teljhatalmú mediátora, és rendet teremtett – igaz, hogy ezúttal Abházia katonasága, rendőrsége és biztonsági szervei hűséget esküdtek az elnöknek, és az is igaz, hogy ezekben a struktúrákban még a csavar is orosz. Érkezett a kommüniké: ami történt Abháziában, azt az orosz oldal nagyon elővigyázatos és úri módon kezelte, az elnöki szervek semmiféle agressziót nem alkalmaztak a puccsisták ellen, az egész belső ügy, nem regionális hatásokra keletkezett és (az ottani elemzők szerint) nem is szól másról, mint az ország pénzének igazságosabb leosztásáról, az ellenzék ilyetén kielégítéséről.”

Hirdetés