A funári út

Ha törvény lesz a tervezetből, akkor Románia újra rálép a funari útra, a nemzetiszínű kukák és padok útjára.
Hirdetés

„Lejátszanám a 35 román szociáldemokrata szenátornak azt a képzeletbeli felvételt, ahogy a nyolcvanas években az osztállyal elénekeljük a Ceausescu-kor himnuszát, a trejkulort. Azt is mindennap a legelső óra elején kellett eldanolni, s annak a kevés tanárnak, aki ragaszkodott az előírt szabályhoz, bizony igencsak sérthette a fülét a kelletlen nyikorgás. Mert az első sorokon túl vagy tátogtunk, vagy falsul bizonygattuk nem létező hazaszeretetünket.

Ez azért jut eszembe, mert a szenátorok friss törvénytervezete az elemiben épp ezt a gyakorlatot állítaná vissza, a román himnusz rövidített (de gáláns!) verziójával. Illetve büntetnék, ha valaki, akár magánszemély is, nem csak a román nemzeti jelképeket használná virágos jókedvében. Valószínűleg ezzel zárnák végképp rövidre a székely zászlóval kapcsolatos indulatokat, mivel annak használatát korábban törvénysértőnek bélyegezték a középületeken. (…)

Persze lehetett udvariatlan a gesztus, de csak normális körülmények között: ha mindenféle gond nélkül engednék, hogy a magyar nemzetiségűek (s köztük a székelyek) nyugodtan és háborítatlanul használhassák azokat a jelképeket, amelyek identitásuk legfontosabb elemét adják. Egy rájuk erőltetett himnusz annak szeretete nélkül csak egy ócska dal, a zászló pedig csupán vászon. Ha tovább erőltetik, még a szöveget is elfelejtik.”

Hirdetés